Re: GOD HELP US(A)

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Tue Nov 07 2000 - 09:15:20 MET

  • Next message: Trond Andresen: "Re: Scenario - til debatt"

    TIL URNENE?
    Det er nå helt jevnt mellom de to kamphanene i blådress:

    Her fra nettavisen:

    Gore i tet på valgdagen
    --------------------------------
    Etter å ha ligget bak George Bush på alle meningsmålinger, får demokratenes presidentkandidat størst oppslutning på en meningsmåling som presenteres valgdagen.

    En måling utført for MSNBC/Reuters/Zogby gir Gore 48 prosent, mens Bush får 46 prosent. Målingen har en feilmargin på 3 prosent, og valget ligger derfor an til å bli svært spennende. I flere andre meningsmålinger er Bush fortsatt i ledelsen, men også i disse er tendensen at Gore får større oppslutning.
    Gores oppslutning vokser spesielt blant de yngste velgerne. Blant de som er mellom 18 og 29 år får demokraten dobbelt så stor oppslutning som Bush, ifølge MSNBC/Reuters/Zogby-målingen.
    http://www.nettavisen.no/servlets/page?section=3&item=128907

    Og her fra Aftenposten:

    Bush i tet i tidenes dyreste valgrace
    ------------------------------------------------
    USA kan stå overfor en politisk høyredreining. Hvis Bush vinner dagens presidentvalg, og ifølge meningsmålinger i går lå han best an til å gjøre det, kan republikanerne få sin første sjanse på nesten 50 år til å dominere amerikansk politikk.
    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d172862.htm

    Men en kan saktens spørre, som Aftenpostens USA-mann Morten Fyhn:

    Bush eller Gore: Spiller det noen rolle?
    http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/d172808.htm

    - Selvfølgelig spiller det en rolle, sier han sjøl, i noe som nærmest
    ligner en valgtale FOR Gore og MOT Bush:

    "Avstanden mellom dem er stor. Gore står for mer av Clintons populære og vellykkede politikk, det vil si en politikk som hittil har gitt resultater amerikanerne for åtte år siden bare kunne drømme om: Budsjettunderskudd er blitt til digre overskudd, millioner av nye arbeidsplasser er skapt, ledigheten er rekordlav, kriminaliteten er for nedadgående år etter år, USA strutter av velstand og kreativitet. Verdens eneste supermakt lever i fred med seg selv og omverdenen.

    Gore har sin del av æren for det som er oppnådd. Nå lover han å arbeide for å løfte opp også de mange millioner som hittil ikke har fått ta del i velstanden. Gore er utvilsomt en av de dyktigste politikerne USA har fostret i nyere tid, men hans problem er at velgerne ikke er så veldig opptatt av hvor intelligent, kunnskapsrik og erfaren kandidatene måtte være. Hadde de vært det, ville de aldri ha valgt Reagan.

    De ville i så fall heller ikke ha vært inne på tanken om å velge guvernør Bush. Det er vanskelig å vite hvor smart Bush egentlig er, men det er ikke vanskelig å merke at hans intelligens ikke gir seg utslag i form av noen påtagelig intellektuell nysgjerrighet.

    Som guvernør i Texas har han ikke prestert noe som kvalifiserer ham til å bli landets president. Et spesielt trekk ved hans lederstil er at han ikke leser lange notater fra sine medarbeidere. Bush vil ha en problemstilling presentert for seg på ett ark med et anbefalt forslag til løsning.

    Al Gore har for eksempel skrevet en ytterst seriøs bok om vår tids miljøproblemer. Men Bush leser ikke bøker. Han er dessuten i tvil om problemene er så alvorlige som Gore vil ha det til. Hvis Bush blir president, vil han be noen studere nærmere om det finnes et problem som heter global oppvarming."

    Forleden skrev Karsten Johansen:
    >At 15:31 05.11.00 +0100, Bjarne Naerum wrote:
    >>"Stadig flere uinteressert i valget.
    >>Apati mer enn politikerforakt er hovedårsaken til at halvparten
    >>av velgerne i USA ikke vil stemme i presidentvalget tirsdag."
    >
    >Se også siste nr. av Morgenbladet (som ennå ikke er lagt ut på
    >nettet) for en oversikt over privates pengebidrag til kandidatene
    >i det amerikanske "demokratiet".
    >
    >Bush 189 mio. dollars
    >Gore 113
    >Buchanan 29
    >Nader - litt over null.
    >
    >Konklusjonen av en amerikansk bok, som omtales i artikkelen, er klar:
    >USA er IKKE et demokrati. President"valget" bestemmes av de rikeste
    >monopolselskapene. Som takk slipper de å følge den amerikanske anti-
    >trustlovgivningen.

    - Hvilken bok er dette, Karsten?

    Ellers skriver Aftenposten:

    "Pengegalopp
    I motsetning til George W. Bush, som ikke ser noe behov for innstramning, har Al Gore forsikret at den første loven han som ny president vil foreslå, skal sette en stopper for den ukontrollert pengegalopp som har preget denne valgkampen. Nye tall understreker sterkt behovet for en slik lov.

    Minst 3 milliarder dollar, godt over 27 milliarder kroner, antas nemlig å være brukt på det som suverent har vært USA-historiens mest rådyre valgkamp på ny president og en plass i Kongressen. Dette beløpet er nesten 50 prosent høyere enn det som ble brukt i valgene for fire år siden, meldte Washington Post i går. Ganske så overflødig konkluderer avisen at gjeldende regler for finansiering av valgkamper er blitt fullstendig underminert.

    Myke penger
    Det dreier seg om såkalte myke penger, "soft money", som kommer fra industri- og forretningslivet, fagforeninger og velstående enkeltpersoner. Disse gir ikke pengene direkte til den kandidat de ønsker å støtte, fordi en slik form for støtte er strengt regulert. Pengene gis derfor til partiene eller til støttegrupper for kandidatene, som bruker dem til å finansiere reklamer, betale masseutsendelser og millioner av telefoner til velgerne. Disse grupperinger bruker også enorme beløp på å finansiere egne TV-reklamer og annet materiale til støtte for sine særinteresser.

    Det er anslått at det republikanske parti over en periode på knappe fire måneder brukte 36 millioner dollar på TV-reklame til støtte for Bush, mens kandidaten selv brukte 28 millioner. Demokratene brukte samtidig 40 millioner på sin kandidat, men Gores kampanje la ut 21 millioner dollar.

    Nytt av året er at ikke bare presidentkandidatene, men også at kandidater til Kongressen i økende grad håver inn store beløp i form av såkalte "bløte penger". Mye tyder på at oppgjøret i New York mellom Hillary Rodham Clinton og Rick Lazio om senatsplass blir tidenes dyreste senatsrace."
    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d172862.htm

    Til slutt:
    Ralph Nader kan vise seg å bli en joker i dagens valg. Her skriver
    Bernt Hagtvet om Nader i dagens Dagbla-kronikk:
    http://www.dagbladet.no/kultur/2000/11/07/226819.html

    Bjarne Nærum



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Tue Nov 07 2000 - 09:19:27 MET