løvebrenning

From: knut håkon frölic (khf@geo-guide.com)
Date: 14-06-01


I ett minutt samfunnet er jo dette forlengst utdatert, men til arkivet vil den jo komme uansett.

Til dere som ikke fikk med dere annet enn det som sto i VG og ble vist på TV2: Det var en tanke bak. Dokumentasjonen fra performancen stilles i disse dager ut på Røda Stenen, Klippan, Göteborg. En utstilling med kunstnere fra hele Norden (den varer til 26 august)
Samtidig som vi tente på, ble det delt ut pressemeldinger som lød slik:

Den norske selvgodheten lyses herved fredløs

Nasjonen er ferdigbygd. Nasjonalismen har utspilt sin rolle som samfunnsbyggende kraft, men den norske selvgodheten vandrer fremdeles fritt i Oslos gater.

Med nasjonalitet som grunnleggende identitet dyrker vi ugress på det området vi skal høste framtidens grøde.
Mangfold er styrke, også den delen av mangfoldet som ikke umiddelbart blir forstått eller et flertall er enig i.
Vi har ennå til gode å se, lese eller høre om noen samfunnseksperimenter som ikke har vokst på å dyrke, ikke akseptere, mangfoldets kraft.
 
Vi trenger en kulturell revolusjon. I politikken, i arbeidslivet, i familien og blant venner. Kulturell stolthet kan være en positiv kraft, men på den andre siden av gata perverterer den til sjåvinisme. Den norske nasjonalismen har mye av det første, og altfor mye av det andre. Mennesker som kommer inn for å delta rygger forskrekket tilbake over dette faktum.

Våre nasjonsbyggende helter arbeidet for selvbestemmelse i nasjonalismens tidsalder. Territoriet overenstemte med folket, "Blot und Boden" ga rasjonell mening og nasjonsbyggingen knyttet seg sterkt til frihetsidealene som rådet. I dag befinner vi oss i en virvelvind av globalisering vi ennå ikke makter å skue de fulle konsekvenser av, Oslo er verden i miniatyr hvor det befinner seg 60 nasjonaliteter, 120 språk og 1500 dialekter - innbyggerne bør ikke være mennesker som er, eller er på vei til å bli, nasjonalistisk tenkende og handlende. Nasjonalismen har utspilt sin historiske rolle.

Våre helter må renses for nasjonalisme for å vise veien videre.

Vi trenger en ny grunnlov. En grunnlov som tar situasjonen på alvor og viser samfunnet veien videre. En grunnlov som ikke fungerer som et dødfødt forsøk på å opprettholde en falsk historisk kontinuitet. Historie, kulturarv og kultur er kontinuerlig gjentatte og vedlikeholdte menneskelige praksiser, de har kun verdi når de inspirerer. En historie som blir brukt som krykke til en for lengst forgangen tilstand er ikke annet en ren samfunnsgift.

For Oslo Sentrum : Operativ leder Knut Håkon Frølich 90 11 15 34

Grunnloven av 2001
(første utkast)

§1 Norge er en fri, uavhengig og funksjonell republikk der hver region fritt kan bestemme om de vil være med i republikken.

§2 Norge består av de menneskene som lever innenfor de til enhver tid definerte grenser.

§3 Norge garanterer alle mennesker som befinner seg innenfor Norges jurisdiksjon mulighetene til et menneskeverdig liv

§4 Norge vil arbeide for sivilisasjonsutvikling i de sammenslutningene og nettverkene Norge er deltagende i.

§5 Norge anerkjenner jorda som et avgrenset bosted for menneskeheten, og vil arbeide for en rettferdig fordeling av planetens ressurser.

§6 Religionsutøvelse praktiseres fritt innenfor Norges jurisdiksjon

§7 Det eksisterer fullstendig trykkefrihet innenfor Norges jurisdiksjon

§8 Kommunen er statens viktigste forvaltningsorgan. Alle kommuner får rett til egen beskatningsrett, politiske avgjørelser skal i den grad det er mulig fattes på kommunalt nivå.



This archive was generated by hypermail 2b29 : 03-08-01 MET DST