Re: Forsmak

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Tue Sep 05 2000 - 16:14:24 MET DST


Oddmund Garvik:

>Eg veit ikkje om de byrjar å bu dykk på ei eller anna form for reaksjonær
>høgreregjering etter neste stortingsval. Men skrifta på veggen blir
>tydelegare, og det blir nok vanskeleg å unngå dette.

Kanskje vi bør være budd på et skifte alt i høst, jf Aftenposten i dag:
----------------
- MULIG STOLTENBERG GIR OPP
Sjansene øker for regjeringskrise på høstens statsbudsjett, dersom
Ap.s lave oppslutning holder seg, mener Høyre-nestleder Inge Lønning.
----------------

Dette bør også være et scenario av interesse for bl.a den her
etterhvert endel omtalte "Aksjonen For velferdsstaten" (som nå
omfatter minst 25 landsomfattende organisasjoner som sammen
representerer om lag 950.000 medlemmer -- se mye mer info her:
http://www.nkf.no/nkf/omstilling/aksjoner/nyhb_3.htm )

Det ville vært trist om den stort anlagte budsjettaksjonen
19. oktober skulle bidra (indirekte) til en ny og Frp-dominert
regjering.

Bjarne Nærum

--------------------------
Ser ikke bort fra at Stoltenberg gir opp
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d160027.htm

Sjansene øker for regjeringskrise på høstens statsbudsjett, dersom Ap.s lave oppslutning holder seg, mener Høyre-nestleder Inge Lønning.

ASLAK BONDE
GUNNAR MAGNUS

- Hvis nedturen fortsetter, eller hvis Ap. blir langvarig nede på et ekstremt lavt nivå, så kan hva som helst skje, fremholder Lønning.

Han mener svekkelsen av Ap. gjør at Regjeringen vil ha mindre å gå på i budsjettforhandlingene, og at den kan komme til å sette hardt mot hardt.

Slik Lønning ser det, vil regjeringen Stoltenberg ha som primærmål å få til et budsjettsamarbeide med sentrumspartiene. - Men den har liten mulighet til å lykkes, tror han. - Slik ting har utviklet seg etter regjeringsskiftet, virker det som avstanden mellom Ap. og sentrum har økt.

Lønning har heller ikke tro på noe forlik med Høyre, selv om han for Høyres del ikke helt vil utelukke en slik løsning "i en gitt situasjon". - Men mitt inntrykk er at Ap.s interne problemer er så store at det ville være nesten utenkelig, sier Lønning.

Da gjenstår den mulighet, fremholder han, at Stoltenberg & co. kaster kortene for å prøve å komme på offensiven frem mot valget. I så fall tror han den mest nærliggende mulighet vil være at regjeringen Bondevik forsøker å komme tilbake.

Kr.F. tror på mykt Ap.
Kristelig Folkepartis leder, Valgerd Svarstad Haugland, tror også at vedvarende dårlige meningsmålinger for Ap. kan påvirke budsjettforhandlingene, men i en annen retning enn Lønning spår:

- De vil ha et dårligere utgangspunkt for forhandlinger, og da regner jeg med at de vil ha mer å gi i forhandlingene enn de hadde i vår, da vi behandlet revidert nasjonalbudsjett.

Svarstad Haugland kan ikke tenke seg at Ap. vil stille seg i en slik situasjon at det blir regjeringskrise?

- Kan de være tjent med det? Da vil de ha hatt en Jagland-regjering i et snaut år, og en Stoltenberg-regjering i ett halvår. Det spørs om partiet i det hele tatt kan leve med det, sier Svarstad Haugland.

Hun legger til at meningsmålingene tross alt ikke endrer styrkeforholdene i Stortinget, og at det i de fleste saker er "kjøttvekta som rår". Det er først, dersom meningsmålingene bekreftes i et valg at de får virkelig betydning.

Etter valget
Et av de store spørsmålene da blir hvordan de andre partiene vil forholde seg til Fr.p. Kr.F.s leder har gang på gang den siste uken sagt nei til samarbeid, mens Inge Lønning ser mulighetene for et bredere regjeringssamarbeide som omfatter Fr.p.

Høyre har tidligere kritisert Fr.p. for å være uforutsigbart og vanskelig å forholde seg til. Nå merker Lønning seg at Fr.p.-formann Carl I. Hagen legger vekt på forutsigbarhet og stabilitet.

- Men hvis Fr.p. ønsker å samarbeide i regjering, er de nødt til å legge sine særstandpunkter til side, sier Lønning. Som eksempel nevner han kravet om at Folketrygden automatisk skal dekke alle utgifter til pasientbehandling, noen Lønning mener vil øke helseutgiftene med 20-25 milliarder kroner.

Lønning tror Kr.F. kan være villig til å inngå regjeringssamarbeide med Fr.p., selv om Svarstad Haugland nå sier noe annet. - Mitt inntrykk er at Kr.F. er på gli, sier han og frykter ikke at Fr.p.s sterke vekst vil skyve sentrum mer i armene på Ap.

- Kan det tenkes at Fr.p. danner regjering alene etter valget?

- Jeg har vanskelig for å forestille meg det. Fr.p. er et utpreget fløyparti som på mange områder ligger langt unna sentrum i norsk politikk.

- Carl I. Hagen mener jo at hans parti ligger nærmere sentrum enn hva Høyre gjør.

- Det hører vel mer hjemme i revysammenheng, er Lønnings kommentar til utsagnet.
-------------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Sep 28 2000 - 11:01:23 MET DST