Re: Verheugen

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Tue Sep 05 2000 - 16:14:15 MET DST


>Det er slikt som aldri når fram til den norske offentlighet usensurert.

Her er i det minste noe om saken, fra norske Aftenposten i dag:
BN

----------------
Berlin avviser EU-avstemning om utvidelse
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d160036.htm

Joschka Fischer varsler fast plan for EU-utvidelsen, og gir diplomatisk ørefik til kommissær Verheugen for hans krav om folkeavstemning.

(Aftenpostens korrespondent AASMUND WILLERSRUD, Berlin)

Tysklands utenriksminister forsøkte å dempe østeuropeernes frykt for nye forsinkelser da han i går talte til tyske ambassadører som er samlet til konferanse i Berlin. Fischer fastslo at den tyske regjering ikke går inn for å holde folkeavstemning om EU-utvidelsen, slik EU-kommissær Günter Verheugen har foreslått. Han varslet i stedet en konkret kjøreplan, og håpet at den første gruppen av kandidatland, inkludert Polen, kan få sitt EU-medlemskap innen 2005. Det er to år senere enn de mest optimistiske polakker tar sikte på.

Haider-jubel
Sosialdemokraten Verheugen, den tyske kommissær med ansvar for EU-utvidelsen, har møtt massiv avvisning og kritikk i flere EU-land for sitt utspill overfor Süddeutsche Zeitung lørdag. Bare Jörg Haiders regjeringsparti FPÖ i Wien hilste, ikke uventet, idéen varmt velkommen.

Partileder og visekansler Susanne Riess-Passer uttalte til boulevardavisen Kronenzeitung at Verheugens krav om folkeavstemning representerer en gledelig holdningsendring.

Dette er helt i tråd med hva FPÖ har gått inn for hele tiden, sa hun. Den liberale Wien-avisen Der Standard kalte derimot Verheugen for "Kommisar Brandstifter", og mente han blander seg inn i indre tyske anliggender på en utilbørlig måte for en EU-kommissær.

I UD i Berlin ble det brukt uvanlig sterkt språk, som i praksis innebærer en sviende diplomatisk ørefik til Günter Verheugen. "Fullstendig uakseptabel" og "lite gjennomtenkt", kalte Joschka Fischer idéen om å endre grunnloven for å holde avstemning EU-utvidelsen. Han la til at "klokhet er sjelden vare i politikken".

Klart svar
Verheugen selv rykket ut for å presisere at han mente Europas forening bare kan lykkes dersom befolkningen i EU står bak prosessen. Han mente en åpen diskusjon i Tyskland, særlig om Polens medlemskap, bare ville gjøre prosessen lettere. Men det er ikke vanskelig å forutsi svaret, dersom man spør en vanlig tysker om han ønsker naboene i Polen som EU-medlemmer. Sannsynligheten for at svaret i en folkeavstemning ville bli nei, underbygges av en EU-undersøkelse tidligere i år. Den viste at ikke bare tyskerne, men befolkningen i mange andre EU-land er skeptiske til østeuropeernes inntreden. 70 prosent av østtyskerne og 67 prosent av vesttyskerne svarte at de ikke vil gi opptaket av nye EU-medlemmer noen prioritet.

Polsk UD reagerte i går bare forsiktig på Verheugens utspill, og en talsmann kalte striden en indre tysk sak. Også tsjekkiske myndigheter så ut til å ta situasjonen med ro, men president Vaclav Havel mente at Verheugens "innfall mangler indre logikk".
---------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Sep 28 2000 - 11:01:23 MET DST