Big Brother Blair

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Fri Sep 01 2000 - 20:27:57 MET DST


Urovekkende nytt fra England, via NTB og Aftenposten (se under).

Saken gir skremmende, men høyst reelle perspektiver på hva
som KAN skje hvis / når vår nye, avanserte IT- og Bio-teknologi
faller i "gale hender". (Forhåpentligvis en "tilbakeholdt framtid" --
henvist til fiksjonenes rom, mellom "1984" og "Brave New World.)

Bjarne Nærum

--------------

Tony Blair vil DNA-registrere alle kriminelle
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/d159522.htm

Statsminister Tony Blair vil DNA-teste hver eneste person som er mistenkt for lovbrudd. Innen tre år skal alle kriminelle, fra butikktyver til drapsmenn, være registrert i et nasjonalt DNA-register.

Kripos' DNA-register i Norge inneholder foreløpig bare DNA-profilene til under 200 kriminelle, mens det britiske registeret vil inneholde rundt 3 millioner slike analyser i løpet av 2003. I Norge er det statsadvokatene som bestemmer hvem som skal inn i Kripos-registeret, og det er bare personer som er dømt for drap, voldtekt, grov vold og narkotikaforbrytelser som kan DNA-registreres.

Politiet i Kristiansand håper at DNA-prøver og analyser skal løse barnedrapssaken i Baneheia, men selv om politiet har klart å skaffe seg en DNA-profil de mener stammer fra gjerningsmannen, er det langt fra sikkert at de finner personen som tok livet av de to småjentene. Dersom Norge hadde hatt et mer omfattende DNA-register og gjerningsmannen hadde en kriminell fortid, kunne det vært enklere å løse saken. Men utvidet DNA-registrering er omstridt både i Norge og Storbritannia.

Valgkamputspill
DNA er arvemateriale som finnes i alle celler, og hvert menneske har unik DNA, på samme måte som vi har unike fingeravtrykk.

Britisk politi har allerede myndighet til å ta DNA-prøver av enhver som enten er mistenkt, anmeldt eller tiltalt for kriminelle handlinger, men hver prøve koster rundt 550 kroner, så de blir som regel bare tatt i forbindelse med de alvorligste forbrytelsene.

Nå vil imidlertid Blair bevilge 1,5 milliarder kroner slik at politiet også kan ta DNA-prøver fra personer som er mistenkt for selv de minste lovbrudd.

Politiske observatører betrakter forslaget som Blairs første valgkamputspill, fordi den stadig økende kriminaliteten i Storbritannia vil bli en av de viktigste politiske sakene før neste parlamentsvalg. En nasjonal rekrutteringskampanje for å utdanne 9.000 nye polititjenestemenn og økt tvangsbehandling av narkomane er andre tiltak Labour har lansert den siste uken.

Dyp skepsis
En så omfattende DNA-registrering som Blair går inn for er svært omstridt. Britiske menneskerettsforkjempere og juridiske eksperter viser til at politiet i landet allerede ulovlig har tatt vare på titusenvis av DNA-analyser som skulle vært makulert fordi mistenkte ikke er blitt tiltalt, eller fordi de er frikjent av rettsvesenet.

DNA-profilene kan nemlig bare lagres permanent dersom den mistenkte dømmes. Denne regelen vil Blair opprettholde. I dag omfatter det britiske politiets DNA-register analyser fra nærmere 100.000 kriminelle.

Tony Blair har etter ferien kommet med harde utspill mot britisk rettsvesen og understreker at han er tilhenger av "nulltoleranse" overfor kriminelle, også når det gjelder mindre lovbrudd. Han mener Storbritannia i det 21. århundre har et rettsvesen som hørte hjemme i det 19. århundre.

- Vi har mislyktes totalt i å holde oss oppdatert i forhold til det faktum at organisert kriminalitet opererer på en helt annen måte nå enn for 50 eller 60 år siden, sier han og avviser skepsisen mot den omfattende DNA-registreringen som "komplett malplassert".

- Dette handler om å bruke teknologi til å ta kriminelle, sier Blair.

(NTB)
-----------------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Sep 28 2000 - 11:01:21 MET DST