KK, damer&KK-forum - og diskusjonen om dette...

Sonja Tinnesand (sonjadt@online.no)
Sun, 30 Aug 1998 19:57:36 +0200

Jeg har lest Jannes artikkel i KK, den var bra. Deretter intervjuet med henne, som jeg godt forstår at Trond reagerte på. Når jeg ser Jannes forklaring på hvorfor intervjuet ble som det ble, kan jeg ikke annet enn å riste oppgitt på hodet over KK (avisa). Dette er bare nok et eksempel på hvor uetterrettelig avisa er blitt. Som eksempler på uetterrettelighet, vil jeg nevne: SOS-rasismes landsmøte, konflikten i Saga, konflikten på Pakketrans - alle tre situasjoner der de involverete og intervjuede har måttet korrigere avisens framstilling i leserbrev etterpå. Dessuten anmeldelse av bøker : ett eks. er boka til Haruki Murakami "Norwegian Wood", hvor anmelderen bl.a. skrev at det var siste boka til forfatteren, mens det faktisk står utenpå at det er den første.

Jeg har liten tro på at det er stilen og stemninga på KK-forum som gjør at damer ikke deltar. Jeg tror forklaringa er at store deler av diskusjonene som foregår er uinteressante for både damer og menn, og at her som ellers i samfunnet, lar damer være å ta ordet i diskusjoner hvis de ikke synes de har noe nytt å tilføye. Menn snakker for å snakke, mens damer snakker for å tilføre noe til andre - for å si det ekstremt skjematisk ; og slik fungerer det også om vi "utfører" samtalen skriftlig.

Dårlig stil er forøvrig ikke noe som bare hører menn til - jeg er litt ordblind og fikk etter ett av mine innlegg tidligere en helsikes kjeft (på privat e-post) fra ei dame fordi jeg hadde skrevet noen ord feil. Det var akkurat like lite hyggelig som hvis det hadde kommet fra en mann. Og jeg tok ikke fem øre for å være like stygg tilbake igjen. Selvsagt ikke mulig å generalisere ut fra enkelthendelser, men det jeg har opplevd av uhøflighet på diskusjonsfora på nettet, er mellom damer. Hvilket ikke beviser noe som helst - men uten en slik opplevelse ville jeg kanskje trodd på enklere forklaringsmodeller om stil på KK-forum.

Trond har helt rett i sin fotnote b1 - for alle som har vært på venstresida ei stund, er det mulig å se det fenomenet som han beskriver. Det er ikke AKP-hets når noen sier sånt - men hvis beskrivelsen er vond å høre får de som føler seg truffet (AKPere eller ei) heller skifte stil.

Ottar Solberg sier i sitt svar til Trond; (sitat ): "...viser Trond igjen at han ikke evner å diskutere på en måte som kan få flere med og gi resultater. Han bruker storslegga øyeblikkelig. " (sitat slutt) Dette er jeg uenig i. Husk en viktig ting: Det er Trond som har fått i stand KK-forum og som driver det - uten ham hadde det faktisk ikke vært et slikt forum for debatt. Hvis ikke det er å få flere med, så vet ikke jeg. Desstuen er Trond en av de mest konstruktive deltakere her, bringer inn andres innlegg, viser til artikler osv osv. En annen ting, er hva slags resultater Ottar etterlyser eller forventer. Det er da ganske umulig å måle resultater av debatter mellom mer eller mindre tilfeldige deltakere på et forum som dette?

Før dette innlegget blir for langt, vil jeg bare si at jeg beklager meget sterkt at Karsten Vedel Johansen har sluttet å skrive på KK-forum. Jeg savner hans innlegg, det gjør jeg virkelig, dessuten er det trist å høre hvorfor.

beste hilsen
Sonja D. Tinnesand