"Det poserende politi" - versjon 2

From: Trond Andresen (trond.andresen@itk.ntnu.no)
Date: 13-05-02


Denne sto i Klassekampen på lørdag. Det er en ekspandert versjon
av noe jeg har sendt hit tidligere.

Trond Andreresen

**********************************************

DET POSERENDE POLITI

Trond Andresen <trond.andresen@itk.ntnu.no>

Ei kvinne blei nylig skutt av sin voldelige og forhenværende mann, rett utafor politistasjonen i Kristiansund. Politiet visste jo godt at han hadde begått vold mot kona tidligere, men hadde ikke fantasi til å forestille seg at noe kunne skje.

Eller kanskje de synes den slags begivenheter er for kjedelige til å prioritere væpna vakthold?

Dette med politiets iver etter å vise seg mannssterkt med våpen, var noe som slo meg første gang i 1989. Paven kom på besøk til Trondheim 1. juni. Alt som kunne krype og gå av celebriteter i byen, gjorde det første -- de krøp. Og de solte seg i medieglansen. Men hva med den yrkesgruppa som ikke har tid til å komme når noen har brutt seg inn hjemme hos deg? I 1989 blei en ny epoke innleda i Norge: Politiets iscenesetting av seg sjøl. Aftenposten skreiv dagen etter: "E6 mellom Værnes og Trondheim ble stengt for all annen trafikk. .... Politifolk hadde tatt oppstilling i nesten hver sving innover mot byen. Et helikopter fløy over pavebilen". La meg legge til: Alle kumlokk i Munkegata var sveisa igjen (attentatmenn kunne jo poppe opp...). Politi med skarpskyttergævær lå på hustakene. Politi med maskinpistoler sto laina opp langs ruta. Etterpå kom det fram at framvisninga av tøffe karer/jenter med våpen og helikopter kosta i underkant av en million kroner.

Sånne show har åpenbar også en hormonell virkning på ordensmakta. Tyskeren Hans Joachim Schilde blei så rysta over det han opplevde som utsendt pressemann at han skreiv kronikk i Aftenposten om "Politistaten Norge". Jeg siterer:

" "Hold kjeft!", "Kom deg videre", "Ett ord til og vi tar deg med", "Fordømte utlending!" - noen av uttrykkene norsk politi med AG3 i hånden og bank i blikket brukte overfor dem som qua mediene skulle markedsføre Norge gratis i utlandet. Norge var åsted for et sikkerhetshysteri som nok kunne ha gjort inntrykk i en James Bond-film, men som var ute av stand til det vesentlige: Å beskytte Paven."

Schilde forteller videre: "Pavens besøk hadde sperret veien fra flyplassen og inn til byen. Vi var syv journalister som var lovet plass i pressebussen..... Problemet var at bussen sto på flyplassområdet. En politimann ba oss pent om å forsvinne. .... Jeg etterfulgte ikke ordren, dermed ble jeg arrestert -- foran øynene til den norske diplomaten!"

I Tromsø var det enda verre: "Mens distriktet forøvrig var tømt for politi, var den frie ishavsbyen en festning. Politi på taket, blant publikum, i bispesete: Det var politiets dag! Og hvor viktige de var! Under messen stormet tre svære karer rett bort til en enslig chilensk asylant som bar på en plakat: "Frihet for Chile i Guds navn." Mens Paven så på ble den revet ned og båret vekk som et seierstrofé. Messen, som var offentlig, ble holdt på markedsplassen. .... to gutter dukket opp,.... De sa ingenting, ....de bar på en liten plakat. Teksten lød: "Pave, hvorfor gir du ikke de millioner som besøket koster til de fattige?" Fire politimenn dro dem inn i en sidegate. Messen ble forstyrret. En politi-BMW kom til unnsetning med blålys, mens guttene ble lagt i håndjern foran øynene på det utenlandske pressekorpset."

Det var starten. Siden 1989 har vi sett det gang på gang: Dette har tatt helt av -- et symbiotisk-erotisk trekantforhold mellom politi, maktpersoner og medier: Alle er vi på scenen og adrenalinet flommer! TV og tabloider elsker det. Har dere lagt merke til hvordan maskinpistoler er som en magnet på fotografene? De har ikke en millimeter sjølkritisk avstand til pornografien i dette.

Nå til sommeren skal det igjen svies av et antall (ikke inflasjonsdrivende?) budsjettmillioner for at politiet skal få bruse med fjøra, og for at TV skal få sexy stål og uniformer å fylle skjermen med -- under Verdensbank-konferansen i Oslo.

NYPD! LAPD! Smith og Wesson! Glock! Heckler & Koch! -- nok en gang er vi på catwalken med kuuul redskap!



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 11-07-02 MET DST