til morgenbladet

Eivind Rossaak (eivindr@klassekampen.no)
Wed, 8 Jan 1997 16:39:29 +-100

hei, sender dette leserinnlegget til orientering, da en del av sakens fakta er ukjente
eivind

LESERINNLEGG

TITTEL: Når konservative og kommunister møtes

Truls Lie har i to kommentarer i Morgenbladet (13/12 og 4/1) antydet at jeg har fusket i faget, markedsført mine "private parts", fordi min bok "Skrujern, kanoner og trojanske hester: Samtaler om litteratur" er blitt anmeldt positivt i Klassekampen, hvor jeg er kulturredaktør. Truls Lie mener at jeg er dekonstruktør og at boken min handler om dekonstruksjon og at anmelderen av boken er en svensk dekonstruktør som jeg kjenner godt fra før. Lie tar på alle punkter feil, og han godtar heller ikke Paul Bjerkes (mins sjefs) påpekning (i Morgenbladet 20/12) av at Klassekampen i denne i saken har fulgt god norsk presseskikk ved å hente inn en anmelder uten personlige relasjoner til undertegnede.
Det vi vektlegger er en viss kompetanse. Den svenske filosofen Sven-Olov Wallenstein fikk anmelderoppdraget delvis på bakgrunn av den fine intervjuserien med utenlandske intellektuelle som Morgenbladet gjennomførte i 1995. Sven-Olov Wallenstein ble intervjuet i denne serien (10-16/12 1995) av nettopp Truls Lie, sammen med Stian Grøgaard. Har du glemt det, herr Lie? Wallenstein presenteres her som en spennende tenker. Tror du virkelig at denne mannen lar seg kjøpe?
I intervjuet kom det bl.a. frem at Wallenstein er svært skeptisk til deler av moderne litteraturvitenskap. Dette poenget gjentar Wallenstein i anmeldelsen (KK 7/12), se bl.a. kritikken av Horace Engdahl, som spiller en sentral rolle i undertegnedes bok. Det kom derfor som en gledelig overraskelse at Wallenstein likevel leverte en velbegrunnet og positiv anmeldelse av boken - dessverre, holdt jeg på å si, for ellers hadde vel ikke du blitt så sur. . .
Sven-Olov Wallenstein har forøvrig spesialkompetanse på Husserl og Heidegger. Han har utgitt og oversatt en rekke tekster i Sverige, deriblant et essay av Derrida. Men han er ikke erklært dekonstruktør. Som du vet, så brøt han med de "dekonstruktivt" orienterte litteraturkritikerne (Olsson og Engdahl) da han tok over tidsskriftet "Kris" i 1988 (jf. intervjuet i Morgenbladet).
Nei, vi trenger presisjon, ikke Lies lettvinte påstander om at jeg er en dekonstruktør som "setter parentes rundt virkeligheten". Det høres nærmest ut som om du mener at Klassekampens kulturredaktører på 70-tallet helt enkelt forholdt seg til virkeligheten, mens jeg i dag helt enkelt ikke gjør det. Dette er kanskje grunnen til at Pål Steigan valgte å omfavne Truls Lie i sin dogmatiske kampanje mot meg på Klassekampens debattsider på nettet nylig.
Det er interessant at det oppstår slike uhellige allianser som denne mellom et konservativt åndsmenneske (T. Lie) og en konservativ kommunist (P. Steigan) omkring Klassekampens kultursider i dag. Hva kommer det av
Jeg vet ikke, men kanskje Lasse Midttun (Morgenbladet 8/11) og Øyvind Jæger (Dagbladet 28/11) kunne fortsette sine spennende analyser.

Eivind Røssaak
Kulturredaktør i Klassekampen