EU_gitt_finansiell_støtte_til_Uganda_og_Musevenis_Regjer

Turid Sandberg Jacobsen (tsihle@online.no)
Thu, 29 Apr 1999 18:59:23 +0200

EU gitt finansiell støtte til Uganda og Musevenis Regjering.

EU har oppfordret Uganda's regjering til å spare livene til 28 fanger planlagt henrettet denne uka.
Herbert Beck, charge d'affaires i den Tyske Ambassaden i Kampala sa at EU nasjonene med oppdrag i Uganda sendte President Yoweri Museveni et brev onsdag hvor de ba om at fangenes dommer ble omgort til livstidsdommer.

De 28 fangene som er på dødsceller for lovbrudd som rangerer fra mord til ran, er planlagt henrettet ved hengning torsdag kveld eller fredag, og Museveni har myndighet til å spare livene deres.

Den statseide New Vision avisen påstod torsdag at fangene allerede hadde blitt henrettet over en periode på 2 timer torsdag kveld, men en representant for regjeringen nektet for sannhetsgehalten i denne rapporten.

"De har ikke blitt hengt enda", sa han. Han nektet å si når henrettelsene ville finne sted på Luziera Maximum Security Prison i utkanten av Kampala eller om det var en sjanse for at Mseveni ville omgjøre dommene deres.

Museveni's regjering har mottatt formidabel finansiell og politisk støtte fra europeiske nasjoner de senere år.

Amnesty International har sendt Museveni et brev der de oppfordrer ham til ikke å gi sin godkjenning til henrettelsene, hvilket ville bli de første i Uganda siden 1996

Med så mange mennskeskjebner i sine hender, ville President Museveni demonstrere et skikkelig lederskap ved å omgjøre dommene til de som er planlagt henrettet på fredag," sa Amnesty Internasjonal i sitt brev datert i 28. april.

Fangene inkluderer Hajii Musa Sebirumbi, en tidligere agent for National Security Agency under den tidligere regjering Milton Obote.

Mer en 1000 fanger er på dødsceller i Uganda sa Amnesty International.

(kilde: Reuters)

Turid Sandberg Jacobsen