Re: Lenin om sosialismen

From: Henrik Ormåsen (henrikor@student.sv.uio.no)
Date: Thu Oct 21 1999 - 22:53:18 MET DST


Magnus Marsdal wrote 19 oktober:

>
> Det framgår av teksten at dette er det Lenin ser på som YNSKELEG, noko han kallar "en mulighet som er overmåte sjelden i revolusjonshistorien", altså "en mulighet til å sikre en fredelig utvikling av revolusjonen". Alternativet til dette, som Lenin meiner kan/vil bli tvunge fram av valdeleg reaksjon, er ulike variantar av naudsynte avvik frå denne ynska utviklinga. Problemet på dette punktet i Sovjet var, som kjend, at avvika vart varige, og seinare hylla som "Proletariatets Diktatur".

Det Marsdal ikke skjønner er at proletariatets diktatur er et klasse diktatur, altså et diktatur utøvet av en klasse. For at et diktatur skal utøves av en klasse, må det være demokrati for denne klassen (proletariatet). Derfor heter det da også "proletariatets demokratiske diktatur". Det er selvfølgelig ikke forenelig med full yttrings og organisasjonsfrihet, slik Marsdal tydeligvis tror. Alt jeg har skrevet om denne saken har selvfølgelig dette som utgangspunkt.

Det er yttringsfrihet og organisasjonsfrihet for alle som aksepterer den sosialistiske forfatninga. Sovjetene var arbeiderne og fattig-bøndenes organisering - det var ikke mulig for borgerskapet å delta i dette demokratiet.

Marsdal skrev:

Det er verdt å merka seg at Lenin meinte det var "SJØLVSAGT" at ein ikkje skal avskaffa representative institusjonar og valgbarhet, at løysinga tvert imot ligg i å gjera det parlametaristiske liksom-demokrati om til eit verkeleg demokrati. (Ormåsen vil nok vita å avvisa den slags "demokratisk sosialisme" som Lenin her kjem trekkande med!)

Min kommentar:
Slettes ikke! Jeg har lest dette fra Lenin flere ganger, aldri har jeg gått mot representative institusjoner (ser man bor fra noen "barnesykdommer" for en god del år tilbake).

Marsdal vil aldri finne noe som en gang peker i retning av at jeg mener det i det jeg har skrevet. - Er det av mangel på sakelige argumenter at du må tillegge meg slike meninger, eller er det igjen at du har totalt missforstått hva som ligger i begrepet "proletariatets diktatur"?

Hvorfor kan du ikke svare på spørsmålene jeg tidligere har stilt deg?
Har du så store problemer med å innse at dit "folkestyre" med "full yttrings og organisasjonsfrihet" er uforenelig med såvel Lenin som Marx og Engels?

- Henrik



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:28 MET