Re: Farvel til RV – Moss RV og Frp

From: Anders Ericson (aericson@online.no)
Date: Tue Oct 05 1999 - 06:32:13 MET DST


Re: Farvel til RV – Moss RV og Frp

Jan K.G. Jackson spør meg:

”Er det bare Hedstrøm/Kleppe-fløyen som Moss RV synes er problematiske i
forhold til rasismen? Og hvordan rangerer dere Frp-rasismen opp mot
privatiseringen? Jeg greier ikke å forstå hvordan dere har tenkt her...”

Til det første: Programpunktene til Frp er sjølsagt noe vi slåss mot – og fortsatt ville ha slåss mot om samarbeidet hadde blitt noe av. Men jeg mener fortsatt det er viktige forskjeller i forhold til Hedstrøm/Kleppe, Hvit valgallianse, nynazister osv. Både i forhold til lovverket og i forhold til aksjonsformer fra vår side.
Til spørsmålet om Frp i Moss og rasismen: Frp i Moss har sjelden engasjert seg i spørsmål omkring innvandring osv. Jeg mener de har tona det ned ikke bare i forhold til Hedstrøm/Kleppe, men også i forhold til partiprogrammet.
De toneangivende Frperne i Moss er først og fremst markedsliberalister som uten store problemer kunne vært høyremedlemmer i et ”gjennomsnittlig lokalparti av Høyre”. Og prinsippet deres om forsvar for ”den lille mann” i forhold til offentlig maktmisbruk har fungert progressivt i enkelte saker. Blant annet samarbeider RV, SV og Frp om forsvaret av den siste sammenhengende trehusbebyggelsen i byen, mot et ”billig”, men korttenkt trasévalg for jernbane og vei.
Men Moss Høyre er på sin side ikke noe ”gjennomsnittlig lokalparti av Høyre”. Her er det i alle fall ikke det verdikonservative, danna Høyre som dominerer. Bystyretoppene til Moss Høyre har vist seg som en gjeng maktlystne sluggere etter fire år i ved makta (og de vil like en sånn betegnelse! Partilederen deres er president i Bokseforbundet). Høyre er som jeg skreiv i forrige innlegg de absolutte garantistene for framstormende investorer. Og de driver et arrogant politisk spill mot politiske motstandere. Den sittende ordføreren presterte for eksempel å beklage offentlig i en av lokalavisene at hun måtte bo i samme by som vår representant i Teknisk hovedutvalg, Ketil Torstenson, etter at han hadde tillatt seg å kritisere kommunen og en investor for råkjør i byens største utbyggingssak i 90-åra. Hun ble for øvrig pressa til å be om unnskyldning for det i bystyret. Høyres leder av samme hovedutvalg nekta Ketil Torstenson å ta opp et spørsmål under ei viktig sak, og måtte settes p!
å plass av Fylkesmannen. For å nevne et par eksempler.
Det å gi varaordførerplassen til Frp så vi som et mindre onde enn å beholde ordføreren fra Høyre. Vi kunne også oppnådd splittelse i den borgerlige leiren. Men avgjørende for oss var altså privatiseringspausa.
Privatiseringa har vært en påkjenning for særlig de kommuneansatte i byen de siste fire åra. Det meste av det som privatiseres er det nemlig umulig eller svært vanskelig å reversere alt etter en fireårs periode. Sjøl om RV hadde fått flertall i kommunestyret! Kontrakter med private firmaer binder kommunen for lang tid. Kommunale forvaltningsselskaper opprettes med bindende ansettelses- og leiekontrakter osv. Kommunale fagfolk og nøkkelpersonell forsvinner. Styrende instanser legges ned. Budsjetter blir omstokka og ugjenkjennelige. For å nevne noe. Dette er hverdagen i Moss i dag. Derfor ville vi unngå fire år til med privatisering og konkurranseutsetting. I kommende periode er det nå fritt fram for H + Frp osv. å privatisere for eksempel to nye sjukehjem og konkurranseutsette diverse tjenester.
Ingen må tru at vi ikke har tenkt over konsekvenser som at vi risikerer å legitimere Frp og alt det de står for. Men blant annet de SVerne i Moss som har gitt oss kjeft for dette bør huske at det var vi som for to år sida arrangerte byens største politiske møte de siste 20 åra – konfrontasjonen Michelet mot Hedstrøm. Og at det var vi som i 1991 klarte å skremme Arne Myrdal fra å komme til byen. SVs ”aksjonslinje” var da å utbli fra gatebildet.
Men det er klart at det ligger problemer her. Flere enn et par østfoldinger må delta i denne debatten. Valgsituasjoner som denne vil dukke opp igjen når RV kommer inn og kommer med i kommunale organer flere steder i landet. Eller jeg kan spørre tilbake, til Jackson og andre: Hvor går grensa for hvem RV kan inngå lokalt samarbeid med? Hvor ”politisk korrekte” prinsipprogram må disse partiene ha? Hva med for eksempel AP - etter å ha opplevd Jaglandregjeringas asylpolitikk og –praksis?

Anders Ericson, leder av Moss og omegn RV



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:21 MET