Ikke bare kvitfisk, nei

From: knut håkon frölic (khf@geo-guide.com)
Date: 21-06-01


Det som kreves er tålmodighet og vilje til å satse. Det er ikke bare kvitfiskmuligheter i Nordområdene.

Steinar Eliassen (steinar.eliassen@norfra.no) i selskapet Norfra ble intervjuet på NRK 25 september i fjor, Hør hva han har å si:
http://www.nrk.no/distrikt/troms/nyheter/214806.html

.....og her er en artikkel til fra finnmark.net

http://www.finnmark.net/naringsliv/artikler/230300-skjell.htm

Lakseeksporten har nådd svimlende høyder. Nå kommer nye muligheter innen oppdrett av hvitfisk, skalldyr og skjell. Norge er blitt ledende i verden. Nå satses det på oppdrett av skjell. De første konsesjoner er allerede gitt. Av 300 konsesjoner er 3 tildelt Finnmark! Bakerst igjen, men nå satses det for fullt også hos oss.
- Jo heldigvis, nå har interessen for havbruk bråvåknet i Finnmark. Pågangen fra de som ønsker å komme med er stor. Det er mange som drømmer om gylne tider for oppdrett av nye arter i våre kalde fjorder, forteller Line Leistad som er leder for Opplæringskontoret for fiskerinæringen i Midt- Finnmark. Akkurat nå har noen titalls interesserte samlet seg i Lakselv til konferanse om havbrukets nye muligheter og kurs i skjelldyrking. Med solid støtte fra fylkeskommunen og flere kommuner i fylket, deriblant Tana og Porsanger er deltakere fra både øst og vestfylket samlet. Konferansen skal forsøke å stake ut en strategi for å fremme ny aktivitet tilknyttet havbruk, og både kommunene og gründerne i den nye næringen ser store muligheter om 10 - 15 år. Det snakkes allerede om nye oppdrettsselskap, men realistisk ser man skjelldyrking som sesongarbeidsplasser og bijobber som vil styrke bosettingen. Konferansen i Lakselv skal videreføres med det første skjelldyrkekurs i Finnmark for 10- !
20!
 nyetablerere.

- Vi vet at dette vil ta tid. Erfaringene fra andre deler av landet viser at det tar minst 3 år å bygge opp drift av blåskjell, og for haneskjell minst 4 år. Så her er ingen snarvei til rask utbygging, for bare innsamling av yngel tar 2 år. Men skjelldyrking i stor skala er mulig, og kommer forhåpentligvis, sier line Leistad som helt siden 1996 har undersøkt forholdene.

Foto: Line Leistad er leder av Opplæringskontoret for fiskerinæringen i Midt- Finnmark.

Skjellforekomstene i Finnmark er godt kjent gjennom historien. I flere av våre fjorder har bestandene blitt høstet med skjellskrape. Oftest tidligere brukt som agn til line, men i Porsangerfjorden hadde man før - og like etter krigen noen gode år med salg av haneskjell sørover som delikatesse. Den gang var det 8 arbeidsplasser ved Holmfjordbruket på østsiden av Porsanger, men virksomheten svant fort inn når bunnen av markedet falt ut. Etter det har skjellbestanden i Reinøysundet ligget uhøstet. Nå er samme området kommet i fokus igjen.

Gjennom et prosjekt ”skjellinor”, støttet av LU (Landsdelsutvalget for Namdalen og Nord- Norge) er flere lokaliteter i Finnmark undersøkt. Det er satset mye på å kartlegge haneskjellforekomstene helt øst til Varangerfjorden. Den kjente lokaliteten ved Reinøya i Porsangerfjorden ble undersøkt gjennom flere år. Resultatene har vært positive, her er forholdene gunstige, og man drøfter allerede nå muligheten til å starte kommersiell drift.

Foto: Skjell er havets frukter, og en delikatesse som nå i stadig kommer på nye matbord verden over. Langs hele Norskekysten er muligheten stor for å utvikle det til en ny stor oppdrettsnæring. Foto: Eksportutvalget for fisk.

- Alle undersøkelser viser at forholdene hos oss er glimrende. Her er rent vann og våre egne lokale bestander av skjell skal danne grunnlaget for å utvikle næringen. Både i Porsangerfjorden og i Kamøyfjord i Nordkapp er forholdene gode. Rett nok er det et langsiktig prosjekt, og ingen ”raske penger” eller en mengde nye arbeidsplasser. Men våre undersøkelser viser at lokalitetene i flere fjorder er meget gunstige. Det vil i fremtiden danne grunnlaget for virksomhet, sier en overbevist Line Leistad, som ser en ny næring langsomt vokse frem.

Langsomt er også stikkordet for den nye havbrukssatsingen i Finnmark. I 1999 var det tildelt 434 skjellkonsesjoner over hele landet. De fleste i Midt- Norge (192) og på Vestlandet (133). Kun 80 konsesjoner var gitt til Nord- Norge, og av dem kun 3 til Finnmark!



This archive was generated by hypermail 2b29 : 03-08-01 MET DST