Til M Michelet

From: knut håkon frölic (khf@geo-guide.com)
Date: 19-06-01


"Lenge siden jeg har svømt i forumets syrebad. Til Frølich. Reaksjonære
provokasjoner driver
ingen radikal bevegelse framover, enten de er utført av folk med svarte
finlandshetter eller av
urbanister. "

Si det til de som deltok i Paris i 68. Kall disse reaksjonære provokatører, og undersøk svarene. Deltagerne i Gøteborg representerte en broket forsamling aktører med en felles agenda: At storkapitalen skal plasseres innenfor samfunnets rammer, på samfunnets premisser. Noen av disse er mer forbannet enn andre. Når politiet og myndighetene ikke klarer å skille de maskerte anarkistene og autonome fra fredelige demonstranter, når de rir i full fart inn i en sittende menneskemengde, når unge jenter som synes verden er urettferdig blir dengt av fire politibatonger gjør det noe med de menneskene som var der og med deres forståelse av hendelsene. Hvis myndighetene ikke hadde definert hele indre Gøteborg som urban krigssone ville kanskje ikke de som deltok blitt radikalisert. Nå får vi fler som sier "det finner jeg faen meg ikke i, dette kan umulig være meningen!"
.....Og det med urbanister. Sett deg inn i erfaringsverden til de som lever, jobber og sover i byen, flytt deg til havgapet. Hvis du mener det ikke er grunnleggende forskjeller i livsverden til innbyggeren på Vika mot innbyggeren i Båtsfjord, trenger jeg opplysning. Vi ønsker ikke disrespekt for innbyggerne fra noe sted, men anerkjennelsen av at det er forskjellige problemstillinger og samfunnsutfordringer (også helt grunnleggende) i Oslo enn Båtsfjord. Byen bør anerkjennes som den politiske, kulturelle og økonomiske kraft den er. Og innbyggerne i den spredte bebyggelse bør vurdere å ta mer kontroll over egen utvikling, lære seg å utnytte kapitalen som flyr rett over hodene deres, framfor å servilt forholde seg til direktiver fra noe som helst sted.

Damene har forstått det for lenge siden og flytter til byluften på tross av hjemkommunens bosettingsinsentiver, beilernes gårder og naturens skjønnhet. De vil ha mennesker rundt seg, blod og eventyr. Det får de ikke på så veldig mange forskjellige måter i Båtsfjord. Det betyr ikke at Båtsfjord ikke kan være et godt sted å leve. Det er bare det at de som ønsker å nyte av modernitetens frukter også bør betale prisen. De som ønsker seg å ha god avstand til storbyens kjas og mas, kan ikke kreve de samme godene som de som blir der hvor tingene flyttes fortere. De som bor ytterst i utkanten må klare seg med mindre (noe de påstår vi alle må gjøre i solidaritetens navn), eller ta skjeen i egen hånd. Manglende takling av intensiteten i byen får langt større konsekvenser for en byboer enn manglende infrastruktur får for en innbygger i utkanten.
Det finnes flere svar enn "det viktigste politiske målet er å opprettholde spredt bosetting i Norge". Fra Oslo virker denne besettelsen noe rigid, for å uttrykke meg mildt. "By og land, hvert sitt land....og aldri skal de to møtes". Denne parolen er etter min oppfatning mer gjengs på landet enn i byen.

"Løvebrenninga var kul. Ibsen-brenninga var teit. (Hadde
flamme-folket glemt at Ibsen skrev Peer Gynt,
En samfunnsfiende, Brand?)"

Aller først (og gledelig) kan jeg si hvorfor dette ble gjort. Både løveflammene og Ibsen og Bjørnson var en manifestasjon av et budskap. Det budskapet var forholdsvis enkelt:
---løvene---
-Nasjonalistisk basert kulturarv legitimerer ikke lenger de demokratiske prosessene i samfunnet. Å være norsk, å ha lest Ibsen, Alf Prøysen, Torbjørn Egner, å ha en far eller bestefar som forteller om krigen, å ha vært på fjellet og sett troll - alt dette er ting som tradisjonelt har gjort en nordmann til en nordmann. I Oslo finnes det ganske mange innbyggere som ikke har denne erfaringen, til og med mange med denne kulturelle erfaringen forkaster idéen om norskhetens velsignelser. Innbyggerne skal ikke bare få fulle borgerrettigheter, de skal tilkjennes fulle rettigheter til å leve ut sine liv; reell anerkjennelse, respekt og representasjon med andre ord. Det får vi aldri til hvis alle politiske referanser peker tilbake på "ett land, ett folk". I deler av denne selvtilfredse nasjonalstaten vil kanskje femtitallets gyldigheter fungere i noen år til, i Oslo er den for lengst ugyldigjort. Derfor synes jeg grunnloven var det beste stedet å starte, et dokument som ikke har vært!
 h!
elt på høyden på en stund. Et proforma og underforstått dokument som ikke har noe med dagens virkelighet å gjøre. Så får vi en anledning til å kvitte oss med monarkiet med det samme.

----forfatterne--------
Flammene var en del av et renselses ritual, en fysisk manifestasjon, hvor nasjonalismen skulle vaskes av. Flammene ble ikke oppfattet som destruktive av de fremmøtte. Dessuten ble de jo grundig vasket av byens flotte offentlige ansatte før de rakk å få fram vannbøttene og skrubbene! Jeg tror all måke- og duedritt, som har samlet seg i løpet av den tiden Oslo Kommune har vanskjøttet byens statuer, ble vasket av. Fugledritt er noe av det verste for bronsestatuer som Ibsen og Bjørnson. Egentlig fortjener de en ny omgang, med ny patinering. Det ville vært respektabelt. På bunnen lå et ønske om å trekke noe av Ibsens analysekraft og Bjørnsons patos inn i arbeidet med den nye grunnloven, som Stortinget like godt kan starte først som sist. Det kommer en nettside hvor du kan lage din egen grunnlov innen ukens slutt. Klipp og lim og legg den inn.

Flammene var en politisk performance og stilles ut under navnet "Club City Beautiful" i "Nordic Art Biennal" på Klippan i Gøteborg, kuratoren er Jonas Stampe (jonas.stampe@fnac.net), snakk med han.

"Fossens problem er at han ikke undersøkte de økonomiske forholdene i
Finnmark og de
medisinske forholdene i dopinga før han skrev av finnmarkingene er snyltere
og doping framtida.
Den som ikke undersøker prater gjerne tull."

Den generelle retning verdensøkonomien går i, selv innenfor samfunnets rammer, peker mot et Finnmark med gode muligheter for å gjøre det godt i framtiden. Men de vil ikke kunne utnytte Finnmarks potensiale hvis ikke de reiser seg og tar tilbake det som de hevder seg frastjålet. Hvis de ikke tar tak i de problemene de har med sentrale myndigheter, og løser dem. Det holder ikke med krav, de må overta kontrollen over egen utvikling. Hvis de finner ut at Pomor skal være offisielt språk i Finnmark, fint. Hvis de setter opp egne investeringsbanker, etablererer grensenettverk, formaliserer avtaler i regelverk eller åpner for immigrasjon, da snakker vi. Det tafatte forsøket vi så sist blir bare kalt "opprør" fordi det ikke fantes noen andre med politisk mot til å si i fra, blant en befolkning (4.500.000) som har utviklet en sans for servilitet som er globalt bemerkelsesverdig.
Les Fossens nyhetsbrev på www.oslo.teknopol.no, så forstår du at du ikke skal plassere en hel person inn i én sammenheng. Det er noen ganger bra å hoppe bredt. Det går så sakte nå, hele offentligheten er i ferd med å svinne hen. Vil du gå inn i radikale endringsforslag som flytter på de inntørkede politiske misforståelsene, angrip, skap friksjon. Kontinuerlig. Det er mulig de saktmodige skal arve verden, men noen ganger trengs det et dytt i ræva.

"Da tar jeg Fossen fordi han opptrer som en poserende kvasi-provokatør som
splitter den radikale
by-bevegelsen både fra folkelige opprør i distriktene og fra den folkelige
fornuft i doping-spørsmålet."

Så lenge deler av den radikale by- og bygdebevegelsen ikke klarer å se virkeligheten i øynene får de holde på med sine luftslott. Så holder vi andre på med vårt, der vi bor. Den splittelsen kan dempes betraktelig ved offentlig møter utenfor menighetens trygge rammer. Møt opp og argumenter for gyldigheten av analysene, så blir det lettere å gjøre seg opp fornuftige meninger. Dopingdiskusjonen fikk jeg aldri med meg, var den sentral?

"Å si en million innvandrere var brannfakkel i 1987, men er i dag ikke
spesielt progressivt. (NHO kan skrive under på det.)"

At NHO nå er enig med deg, må vel gi en eller annen erkjennelse. Det er fremdeles en vei å gå med nasjonalfølelsen før ditt og nå NHOs ønske blir oppfyllt. Sprengkraft får det når målet realiseres, ikke når idéen lanseres.

"Derfor har jeg heller, i Klassekampen, formulert en parole om en million
kroner i luksusavgift på sportsbiler som ikke kan frakte fem personer og
nyttelast. Hegnar ble rasende. Støtter du den ny million-parolen, Frølich?"

Sorry, det har langt mindre samfunnsendrende kraft enn en million innvandrere. Det må gjerne settes en slik avgift, men jeg tror gutta med Mustang Convertible ville blitt litt deppa. At Hegnar blir rasende er et pre, han skal få lov til å bli så rasende at han spytter før vi kan være helt fornøyd. Kanskje det oppnås ved å tråkke på hans og hans meningsfellers podagrabefengte småborgertær? Med rammeendringer (kulturelle og lovmessige) som presser dem til å åpne opp de insestuøse nettverkene deres for samfunnsmessig evaluering og sanksjon.
Det finnes i dag veldig få globale investorer på Oslo Børs, fordi uansett hvor mye informasjon de klarer å få tak i, vil tilstrekkelig mange andre ha innsidekunnskap. At vi ikke har sett grove brudd på innsidereglene, er intet annet enn unfallelse. Oslo er en liten by, finansflyttemiljøet kan og skal "outes". Til glede og vederkvegelse for hele befolkningen. Et godt fungerende næringsliv er åpent og tilknyttet et jevnt informert finansmiljø. I dag lever mange i den villfarelse at aksjer er noe man bruker for å dytte mest mulig penger inn i eget forbruk. Hverken de hardt arbeidende oppstarterne av firmaer, studenter, ansatte, barn, eldre eller trygdede (glemte jeg noen?) får noe igjen for meglernes og mange av investorenes holdning til hvordan ressursen kapital skal benyttes. Det er kun meglerne og kapitalflytterne som tjener på dette. Vi trenger en børs i overskuelig framtid, men ikke en børs og et finansmiljø som ikke virker, som oppfører seg som oppblåste gjøkunger.

Det er ikke Kapitalen i entall som skal tuktes, like lite som det er Makta. Det er personene som gjemmer seg bak lovverket og glatte flir som bør kjenne samfunnets reaksjoner. Det finnes mennesker som råder over store ressurser, og råder over dem på en samfunnsmessig tilfredstillende måte. Det bør også anerkjennes. De som ikke ønsker dette: Skap varige alternativ. Skaff dere en egen økonomi.

"The overthrow of capitalism is somewhat outmoded"

Hva vil du arbeide for Michelet? Og hvor lenge synes du reaksjonære drømmere skal få lov til å kalle seg progressive?

salaam!

knut håkon frölich



This archive was generated by hypermail 2b29 : 03-08-01 MET DST