Kronerulling for Myrdals "kärlek"

From: Arild Hansen (ahanse@online.no)
Date: 30-04-01


24. mars hadde Jan Myrdal en lang artikkel i lørdags-KK. Deler av innlegget leser jeg som en ram kritikk, både av norsk venstresida, norsk kvinnebevegelse og KK. Merkelig nok har jeg ikke lagt merke til noen reaksjoner på innlegget!?

Om sitt forhold til KK - og om KKs forhold til JaM forteller han blant annet hvordan avisa først planla å trykke boka "Maj. En kärlek" (utgitt 1998) som sommerserie, men så droppet ideen. Angivelig fordi JaMs bok var for lang. Myrdal svelger åpenbart ikke denne begrunnelsen.

Jeg leste "Maj" for et par år sida. Det er ei glitrende bok.! Den forteller om den unge, voksne Myrdal som svensk kommunist på femtitallet: Om kaldkrig, Koreakrig, kjærlighet, sex og sosialdemokrati. Liksom de foregående bøkene om JaMs barndom og ungdom er den rå, rød og hensynsløst ærlig. "Maj" forteller dessuten om en tidsepoke som er merkelig ukjent for dagens venstreside og sikkert de fleste KK-lesere.

Etter å ha lest JaMs KK-artikkel er jeg rimelig sikker på to ting:

--- JaM har all grunn til å være både forbitret og frustrert vis-a-vis det norske bokmarkedet og behandlingen av bøkene hans. At ikke de selvbiografiske barndoms-/ungdomsbøkene er blitt allemannseie på norsk venstresida er etter min mening ubegripelig!

--- KKs redaksjonelle vurdering var riktig. Boka er lang; 386 sider i pocketversjon. Den er svensk, om svenske forhold. Den er spesiell i ordets beste forstand. Jeg ville slett ikke likt å bli avspist med den som føljetong, brekt opp i småbiter....

Men hvorfor ikke bruke boka i forbindelse med KK-verving? For KKs nærmeste venner er "Maj" midt i blinken. Som vervepremie må den da være ideell? En rask hundrekronersrulling i KK-forum burde vel kunne sikre et slikt prosjektet? Etter at ideen slo meg sjekket jeg den etter hvert ut med et par e-postkontakter, med bokhandel, med KK... Alt klaffa. For det første fikk jeg positiv respons uansett hvor jeg nevnte ideen. For det andre viste det seg mulig å skaffe et par kasser med svensk pocketversjon på særs gunstige vilkår. For det tredje takket KK kjapt ja!

Jeg er ikke sikker på hvor godt dette utspillet passer i KKF - eller hvor effektivt det er å kjøre "kronerullinger" på dette forumet. Men hvorfor ikke? Det kan jo i og for seg virke som en test på hvor mye eller lite respons KKF gir? Jeg har i hvert fall tatt sjansen: Bøkene er ordnet, og KK vil bruke dem i arbeidet med å verve abonnenter framover. Ergo er oppfordringa: Gå inn på nettbanken din. Klikk over en hundrelapp eller tre til

Klassekampen, Boks 9257 Grønland, 0134 Oslo. Konto 7874.05.85680 Merk sendinga "GAVE MAJ".

Arild Hansen

PS. For å gjøre dette helt fritt for byråkrati og organisering avtalte jeg bruk av gironummer og merking av innbetaling som "gave Maj" med KKs administrasjon. Så havner kronene dine garantert på rett plass.



This archive was generated by hypermail 2b29 : 03-08-01 MET DST