Dagbladet støtter Praha-demonstrantene

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Sun Sep 24 2000 - 23:35:00 MET DST


"De fattige betaler ikke bare sine lån med penger. De betaler også med sine barns liv. Hadde de vært gjeldfrie, ville barna vært i live. Dette er ikke demonstrantenes egne påstander. Det er FN som påpeker at når mange fattige land i dagens verden innfrir sine inkassokrav, så ofrer de samtidig mange av sine barn."

I dagens leder gir Dagbladet de demonstrerende i Praha full støtte,
om jeg har tolka den rett. (Se under.) Flere andre norske aviser,
som bl.a. Dagsavisa, vinkler heller saken mot gode Praha-borgere
som nå rømmer byen av frykt for opptøyer og hærverk. Man får nesten
inntrykk av at det er hele verdens avskum som kommer på besøk, og
da er det ikke Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet det
først og fremst siktes til.

Skikkelig ungdom burde holde seg hjemme og shoppe, hoppe i strikk
og heie på Hagen. Ikke reise til utlandet og rope i gatene...

Bjarne Nærum

--------------
Gravfølget i Praha
http://www.dagbladet.no/nyheter/2000/09/24/220466.html

Søndag 24. september 2000 10:12

Demonstranter i Praha danner i dag et gravfølge. De sørger over at sju millioner barn i fattige land dør unødvendig hvert eneste år. Dødsårsaken er de fattiges gjeld til de rike. De fattige betaler ikke bare sine lån med penger. De betaler også med sine barns liv. Hadde de vært gjeldfrie, ville barna vært i live. Dette er ikke demonstrantenes egne påstander. Det er FN som påpeker at når mange fattige land i dagens verden innfrir sine inkassokrav, så ofrer de samtidig mange av sine barn.

Sørgemarsjen, om politiet i Praha tillater den, skjer to dager før Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet åpner sitt møte i den tsjekkiske hovedstaden. Hovedtema på møtet er kampen mot fattigdom og lettelse av fattige lands gjeld til de rike. De to organisasjonene har oppdaget at de rike blir stadig rikere på de fattiges bekostning, og at det er på tide å gjøre noe med det. Erkjennelsen kommer altfor seint, og de varslede tiltakene er ikke omfattende nok, mener demonstrantene.

I en rapport om fattigdom som Verdensbanken selv offentliggjorde nylig, slås det fast at over en milliard mennesker har mindre enn ti kroner om dagen å leve av. 800 millioner mennesker går hver dag sultne til sengs. Rapporten er en beskrivelse av de fattiges elendige tilstand, men også en dom over de to organisasjonenes mangeårige virksomhet. De har ikke kunnet hindre at utviklingen bare har gått fra vondt til verre. Trolig har de i stedet bidratt til den.

Demonstrantene vil at de fattigste landene skal få slettet all gjeld de har til de to organisasjonene. Valutafondet og Verdensbanken vil heller lette vilkårene for tilbakebetalingen. Og de setter krav om at frigjorte penger skal brukes til vekst og utvikling, og ikke til f.eks. kjøp av nye våpen. Det høres fornuftig. Men barn som er i ferd med å dø, reddes ikke av økonomisk fornuft. De trenger øyeblikkelig hjelp. I Praha er det demonstrantene som gråter i sørgetog. Politikerne som møtes der, burde gråte sammen med dem.
-----------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Sep 28 2000 - 11:01:33 MET DST