Kronikk_som_tidligere_har_stått_i_Klassekampen

Marianne, Harald og Gunnar Trulsrud (mtrulsru@online.no)
Sat, 29 Aug 1998 08:38:17 +0200

Jeg har blitt oppfordret til å legge en kronikk jeg har skrevet på vegne av Velferdsalliansen ut påKK-forum.
Her kommer den.

DRIVER SOSIALMINISTER KLEPPA GJØN MED BRUKERORGANISASJONENE?

Oppslaget i Klassekampen den 16. juli under overskriften "Sosionomer og klienter oversett" bekrefter den mistanken vi i Velferdsalliansen sitter med - sosialministeren bruker begrepet brukermedvirkning kun i festtaler. Brukermedvirkning i praksis merker vi i brukerorganisasjonene fremdeles ikke noe til - dette skuffer oss, men egentlig er vi ikke særlig overrasket!

Veldferdsalliansen hvem er det?
Vi er en sammenslutning av brukerorganisasjoner, Arbeidssøkerforbundet, Arbeidssøkernes Interesseorganisasjon i N.Trøndelag, Fattighuset i Oslo, Klientaksjonen i Fredrikstad distriktet, Leieboerforeningen, Revita, SON - Straffedes organisasjon i Norge, Aksjonsgruppen mot Sosial nød i Bergen, Organisasjonen Rettferd for alle.
Med andre ord er det her representanter for en ikke ubetydelig gruppe mennesker som enda en gang blir totalt oversett av "øvrigheta" og kastet blår i øynene av regjeringens representanter.

Velferdsalliansen fikk møte "øvrigheta" den 19. mars i år
Den 19. mars i år hadde representanter for Velferdsalliansen et møte med sosialminister Magnhild Meltveit Kleppas politiske rådgiver Steinulf Tungesvik, der vi på direkte spørsmål ble lovet at departementet ønsket en aktiv og positiv dialog med organisasjonene. Vi lovet samtidig at vi ville stille vår kompetanse på området til disposisjon for departementet.
Etter dette møtet og med tanke på hva regjeringspartiene har gitt utrykk for i Voksenåserklæringen i forbindelse med regjeringsdannelsen.
Sentrumsregjeringen i sin erklæring:
"Åpenhet må være en selvfølge og praktiseres til daglig. En sentrumsregjering ser med stor bekymring på det store antall saker der offentlig forvaltning nekter innsyn i dokumenter. En aktiv etterlevelse av offentlighetsloven og en korrekt og restriktiv bruk av unntakshjemlene er en forutsetning for et trygt og åpent samfunn der innbyggerne kan ha tillit til det offentlige. Det er også viktig for at media kan stå for et positivt bidrag til samfunnsdebatten".
Velferdsalliansen kan ikke se at sosialdepartementet lever opp til sin egen erklæring i denne saken - eller er det slik at dette "bare" skal gjelde forvaltningen!
La oss se på et punkt til i Voksenåserklæringen:
"En sentrumsregjering legger vekt på at livskraftige sosiale nettverk i nærmiljøet og lokalsamfunnene er viktige ressurser i velferdssamfunnet. Samarbeid og samhandling mellom det offentlige og frivillige organisasjoner, idrettslag, menigheter, velforeninger og lignende må derfor stimuleres".
Jeg vil ikke si at vi var i den syvende himmel etter møte den 19. mars i år, men at vi forlot møtet med et sterkt positivt inntrykk av at departementet tok oss på alvor. Men etter hvert har vi måttet innse at vi igjen er blitt offer for festtaler og fagre løfter fra myndighetenes side, og nok spente forventningene en smule høyt.
Gjelder ikke Voksenåserklæringen?

Den gamle leksa på nytt
Vi har i en årrekke blitt behandlet på denne måten av våre myndigheter! Det nye, dersom en kan bruke et slikt uttrykk, er at en sosialminister velger å overse både de som skal forvalte hennes politikk - Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere - FO og de som skal leve med virkningene av den - de foran nevnte brukerorganisasjonene, altså alle som kunne ha tilført henne førstehånds kunnskaper om forholdene på sosialkontorene over det ganske land.
Jeg er ikke sikker på hva jeg slags utrykk jeg skal bruke om en slik opptreden fra en representant for regjeringen med ståsted i KrF. Riktignok er både sosialminister Kleppa og Tungesvik fra Senterpartiet, men slik vi oppfatter det holder regjeringen en fane med det kristne verdisynet høyt hevet med Bondevik som statsminister.

Noen vil vel karakterisere en slik adferd som hyklersk, som sagt jeg vet ikke om jeg vil bruke et slikt utrykk på nåværende tidspunkt - men=85=85

Sosialministeren selv eller representanter for henne har lovet ovennevnte organisasjoner at de ønsker en aktiv og positiv dialog når det gjelder nye retningslinjer for sosialhjelpen i Norge og "Forskjellsmeldingen":

Jeg kan vanskelig se at regjeringens representanter i denne sammenheng har holdt hva de har lovet. Disse har ved flere anledninger lovet at vi som representanter for brukere selvfølgelig må være med på utarbeidelsen av både nye retningslinjer for sosialhjelp og når det gjelder "Forskjellsmeldinga". Foreløpig har vi ikke blitt tatt med på råd i det hele tatt.
Forslaget til nye retningslinjer er nå ferdige, langt på vei, og er sendt ut på høring i berørte departementer!

Alle involverte parter, både brukere og ansatte stiller seg tvilende til at nye retningslinjer for økonomisk sosialhjelp er det som trengs for å utjamne de store forskjellene. Grunnen til det er at vi vet med erfaringer fra hele landet at det gjeldene Rundskriv I-1/93 til Lov om sosiale tjenester blir tolket i alle retninger i kommunene.
Uttalelser fra forskjellige fylkesmenn bekrefter dette og fylkesmennene mener også at nye retningslinjer ikke vil gjøre noen endringer i dette forholdet - kommunene gjør som de vil og vil nok fortsette med det. Klage instansen, fylkesmannen, kan kun gjøre endringer i kommunenes vedtak dersom de fremstår som åpenbart urimelig.
Fylkesmennene mener at nye retningslinjer ikke vil endre dette forhold!
Ansatte og brukere har i forskjellige sammenhenger hevdet det samme.

Dette betyr at regjeringen ikke vil få endret på den nåværende praksis, som de har uttrykt misnøye med, ved hjelp av sitt forslag til nye retningslinjer!

Jeg vil igjen sitere fra Voksenåserklæringen:
"Det vil bli fremmet forslag om nødvendige tiltak for å motvirke utviklingen av et samfunn med økte forskjeller".
Vi er klar over at regjeringen har bebudet en melding om "Forskjells Norge" i relativt nær framtid, og at ovennevnte retningslinjer for sosialhjelpen alene ikke vil endre på forskjellene i Norge - men etter de betenkeligheter som er kommet fra Fylkesmenn, ansatte og brukerorganisasjoner, burde det være klart for departementet at deres forslag til nye retningslinjer ikke er noe velegnet verktøy i denne sammenhengen.

Vi er blitt invitert til et møte
Noen av de ovennevnte representantene for brukere og ansatte har riktignok blitt invitert til et møte om de nye retningslinjene for sosialhjelp i Norge den 19. august, men da har allerede sosialdepartementet sendt ut sitt forslag til andre berørte offentlige instanser og fått svarene tilbake. Hverken brukere av sosialtjenesten eller ansatte i sosialetaten har fått anledning til å uttale seg på forhånd. Det er klart for meg at tidligere uttalelser om at vi representerte en viktig ressurs og innehar kompetanse som departementet har behov for i arbeidet med nye retningslinjer, mildest talt kun er å betrakte som høflighetsfraser fra sosialministeren og Tungesvik. Jfr. byråsjef Else Gro Glosvik fra departementet sin uttalelse i Klassekampen den 16. juli: " Vi har jobbet med denne saken i lengre tid". Vi har ikke hørt noe! "Hun ønsker heller ikke å vurdere hvorvidt det kan komme endringer i retningslinjene etter at de har vært på høring i departementene"!!!

Hvorfor er det invitert til et møte i departementet den 19. august med representanter for brukere og ansatte om de nye retningslinjene?? Er det ikke meningen at vi skal kunne påvirke utformingen av disse, byråsjefens signal er jo klart - endringer etter at departementene har avgitt sine uttalelser er heller tvilsomt.
Med andre ord så blir det slik at våre representanter kommer til å bli presentert det ferdige produkt, de nye retningslinjene, uten at de har noen reell innflytelse på innholdet.
Dette blir den gamle historien på nytt, kom og si hva dere vil - vi hører hva dere sier, men vi gjør som vi vil!
Men, det ser flott ut i forhold til Stortinget når departementet kan skrive at det i forbindelse med utarbeidelsen av de nye retningslinjene, så fikk representanter fra både ansatte og brukere anledning til å uttale seg.

Representanter for brukere og ansatte blir forsøkt brukt som gisler
Jeg frykter at våre representanter nok vil kunne bli brukt som "gisler" av departementet i denne sammenhengen.
En aldri så liten advarsel til departementet og regjeringen i denne forbindelse, en slik taktikk vil aldri bli vellykket. Jeg er sikker på at representantene for Fellesorganisasjonen og våre representanter for brukerorganisasjonene aldri vil la seg trollbinde av flere svulstige ord fra regjeringen eller departementets sin side.
Regjeringens representanter kan nok ha god kontakt med høyere makter - gjerne i den syvende himmel, men trolldomsmakt har de ikke!

Kan vi som brukere forvente at regjeringen og departementet vil ta oss på alvor snart???
Miraklenes tid er jo ikke forbi - i følge noen!
Veldferdsalliansen er meget skuffet over regjeringens handlemåte i denne saken og vi vil følge regjeringen med argusøyne framover. Vi frykter at utålmodigheten blant de grupper vi representerer som brukerorganisasjoner lett skal kunne utvikle seg til frustrasjon og sinne mot de etater og politikere de kommer i kontakt med. Dette er ingen tjent med.
Velferdsalliansen ønsker ikke en slik utvikling, men etter mange års ørkenvandring for våre medlemmer hadde vi nå et berettiget håp om at vi hadde funnet vann eller i det minste rester av litt dugg fra nattens fuktighet.
Jeg kan på vegne av Velferdsalliansen love regjeringen at vi ikke vil vende det andre kinnet til heretter.

Indianerne snakket i sin tid om at den hvite mann snakket med to tunger - vi oppfatter regjeringens handlemåte på samme måte - vi snakker med andre ord om "tunge-svik".

Velferdsalliansen oppfordrer brukerorganisasjonenes og FO's representanter på møtet den 19. august i år om å gjøre det helt klart for regjeringens representanter at ingen vi vil være gisler i denne sammenhengen.

Med vennlig hilsen
Velferdsalliansen
Harald Trulsrud
Koordinator i Sekretariatet
og leder i Landsstyret til Arbeidssøkerforbundet(AFO)

tlf. ktr. 22 33 05 63
mob. 926 30 837

Post-/besøksadresse:
Arbeidssøkerforbundet (AFO)
Grensen 8
0159 Oslo.

epost:<AFO-forbundet@oslo.online.no>
WEBadr.: http://www.powertech.no/~haraldfa/AFO/index.html