Åndsverk må være gratis

From: Asgeir Bell (a.bell@online.no)
Date: Fri Jan 28 2000 - 15:08:53 MET


STØTT JON JOHANSEN -
ÅNDSVERK MÅ VÆRE GRATIS!

Jon Johansen er sikta for brudd på åndsverkloven og straffeloven. Hans grufulle kriminelle handling er at han - sammen med andre - har funnet en måte å spille av dvd-plater, som han har kjøpt og betalt, med edb-utstyr og programvare som han også har kjøpt og betalt. Denne måten gjør det mulig å velge avspillingsutstyr fritt, uten å være henvist til nesten-monopol som
Microsoft.

AKP støtter Johansen og mener siktelsen er meningsløs. Dersom det skulle vise seg at den er fundert på gjeldende norsk rett, må lovverket endres snarest. Det er ingen grunn til at Tine meierier skal bestemme hva slags kjøleskap melka skal oppbevares i og hvilke glass den skal drikkes av. Like liten grunn er det til at filmgigantene skal avgjøre seernes maskinvalg.

Det er de siste dagene kommet mange gode argumenter til støtte for Johansen og andre hackeres virksomhet. Vi skal ikke gjenta dem her. Isteden vil vi ta opp ei problemstilling som er godt illustrert ved denne saka: Dagens økonomiske system, kapitalismen, har gjort
menneskelig tankevirksomhet til varer for salg på et marked!

Det er et ubrukelig samfunn som holder kunnskap unna folk som ikke kan betale nok. Det er absurd at tanker og ideer skal være privat eiendom. At en medisin som kan helbrede millioner, ikke skal brukes til dette, fordi legemiddelfirmaet har patent og vil tjene maksimalt. At en ungdom som vil bruke fritida si til å forbedre et dataprogram, skal hindres av hemmeligholdte kildekoder. Det er absurd, og det er et av mange tegn på at kapitalismen er et sjukt system.

Det må være et mål å skape et klasseløst samfunn der penger ikke er makt, og der kunnskap ikke lenger er en vare, men gratis. Samfunnet må til gjengjeld sikre kunstnerne en god levestandard. Det betyr å bryte med kapitalismen og lage et samfunn uten vareøkonomi.

I dag er desverre systemet slik at opphavspersonene er avhengig av et salg. Da må det reguleringer til. Lovene som beskytter åndsverk og patenter har i utgangspunktet to hensikter. For det første skal opphavspersonen, som har nedlagt tid og penger i verket, kunne få igjen sine utlegg - og en evt gevinst – ved inntekter fra kommersiell bruk. For det andre skal opphavspersonen kunne ha en viss kontroll med bruken av verket, at denne ikke er støtende.

På et visst nivå må dette aksepteres - men bare som et nødvendig onde. Når ny teknologi de seinere åra har økt mulighetene for spredning av kunst, ytringer og ideer dramatisk, så er det et gode. Å arbeide for å hindre dette ved å legge inn nye bestemmelser i lovgivninga , er bakstreversk, og vil i hovedsak tjene kjempeindustrien som lever av åndsverka (film- og musikkprodusenter, forlag, programvarehus osv). Kampen må heller stå om nye måter å finansiere intellektuell virksomhet på. La hundre blomster blomstre!

Oslo 28.januar 2000
For AKP,

Jorun Gulbrandsen
leder

For nærmere kommentarer, ring 90069469/J.Gulbrandsen

_______________________________________
Asgeir Bell, adr.:Lurabekken 23, 4315 Sandnes
e-post: a.bell@online.no Tlf. Oslo: 22 989071,
Sandnes : 51 677578 (også fax), mobil: 90055176



This archive was generated by hypermail 2b29 : Wed Mar 15 2000 - 12:52:12 MET