Strategi for Nei til EU (utan vedlegg, og litt omredigert)

Lars Staurset (lars.staurset@it.statkart.no)
Wed, 9 Oct 1996 11:03:04 +-100

Møre og Romsdal Nei til EU har hatt eit strategiutval i arbeid, som
førebuing til årsmøtet 26. oktober. Utvalet er på 4 personar, og har nyleg
lagt fram innstillinga si. Det går m.a. inn for at nei-sida må ta sikte på
regjeringsmakt neste år for å stoppe EU-tilpassinga, og at Nei til EU skal
spele ei viktig rolle i valkampen.

I tillegg til sjølve innstillinga har utvalet laga nokre bakgrunnsdokument
som går grundigare inn på ymse saker: Situasjonen for nei-sida og for NTEU
spesielt, Schengen og matpolitikken. Desse dokumenta har eg førebels berre
på papir, men kan sende dei til interesserte.

Dersom det kjem spesielt interessante innlegg om innstillinga her i forumet,
vil eg gjerne legge dei fram for årsmøtet. Eg håpar det er i orden.

Det er fritt fram for å diskutere innstillinga, og ho følgjer nedafor:

Lars Staurset
Nestleiar i Møre og Romsdal Nei til EU

STRATEGIUTVALGET I MØRE OG ROMSDAL NEI TIL EU
3. okt. 1996 9610NTEU.ING/wpdocs

INNSTILLING FRA STRATEGIUTVALGET I MØRE OG ROMSDAL NEI TIL EU 1996

Sammendrag : - Stortingsvalget i 1997 om knapt et år må bli et EU-valg og et reelt regjeringsvalg slik at landet kan få en ny regjering som fører Nei-flertallet i folket sitt EU-syn.
- Nei-partiene ser ikke ut til å makte alene å få en regjering som
fører en annen EU-politikk. NTEU kan medvirke til at det blir et EU-valg som kan gi et annet parlamentarisk grunnlag. - Nei-sida bør komme sammen og utforme det politiske grunnlaget for en annen regjering. - Arbeiderpartiets program og regjeringens politikk gjør det mulig med ny EU-søknad i kommende stortingsvalgperiode. - Møre og Romsdal må få minst 7 EU-motstandere på mørebenken for å sikre Stortingets sammensetning. - Nei-organisasjonene blir oppfordret om å yte 1 krone pr medlem til Nei til EU-arbeidet.
Innledning - Folkeflertallet har ikke fått den politikk som var resultatet av folkeavstemingen om EU. Nei-flertallet i folket må i kommende stortingsvalg bruke sin stemme for å sikre et Nei-flertall på Stortinget. Dersom EU-valget gjaldt Stortinget ville det gitt en annen politikk. Derfor er det Nei-flertallet sitt ansvar å bruke seieren til å gi folket en regjering som fører en annen politikk. Nei-partiene ser ikke ut til å makte å få til en endring av regjeringens EU-politikk alene.
Men NTEU kan medvirke til et annet parlamentarisk grunnlag. - Utviklingen i Sverige, norske meningsmålinger (68% Nei) og et næringsliv som går så det suser minner oss om at det var klokt å
si nei.
- Arbeiderpartiets programutkast går inn for tettest mulig tilknytning til EU. Ap programfester EU-tilknytning i en rekke saker. Så lenge Ap ikke har programfestet at det vil unnlate å søke om medlemsskap i kommende periode og all politisk utvikling etter folkeavstemningen går i retning av tilpassing til EU, åpner det for ny EU-søknad fra dagens regjering i kommende stortingsperiode.

- Valgkampen bør dreie seg om EU-tilknytning og regjeringens utvidelse av EØS-avtalen. Det vil bidra til å få opp interessen og temperaturen for at det er et reelt valg som skal skje og at utfallet når det gjelder regjering og dens politikk ikke er avgjort på forhånd ! - Nei-sida må komme sammen og utforme det politiske grunnlaget for en annen regjering. - Nei til EU er en politisk organisasjon, men partipolitisk nøytral. Det er NTEU sin å oppgave å klargjøre partienes program
og praktiske politikk i EU-spørsmål.
MÅLSETTING * Målet for NTEU er at halvparten av de nye stortingsrepresentantene er EU-motstandere. Da ville Stortingsvalget kunne gitt en regjering som fører en annen politikk. * Et delmål for NTEU er å medvirke til at det blir minst 1/3 (56) sikre EU-motstandere i det nye Stortinget slik at en kan hindre innmelding i EU gjennom endring av Grunnloven.
Det betyr at Møre og Romsdal må sende minst 7 (syv) EU-motstandere på mørebenken. Kommentar : Målsettingen betyr at Ap kan miste flere mandat og at H fortsatt bare får en. Ap bør derfor ha EU-motstandere på "sikker" plass. Nei-partiene må ha klare EU-motstandere på topp.
* Informere og drive folkeopplysning om EU og EØS. POLITISK STRATEGI - NTEU ønsker å påvirke alle partiene sine programmer. - Tilknytningen til EU og utvidelsen av EØS-avtalen må bli valgkampsak for å få flest mulig stemmer på Nei-partiene. For å få det til vil vi : - Utfordre ja-partiledelsen i Ap, H og FrP. - Utfordre alle partiene og deres kandidater på holdningen til EU og utviklingen av EØS-avtalen. - Utfordre Nei-gruppene innen alle parti, Nei-organisasjonene og næringsliv til å engasjere seg og komme med ideer, gode råd, finansieringsmuligheter for NTEU og gjøre EU-spørsmål til egen sak.

- Nei-partiene må ha klare standpunkt og ta standpunkt til EU-
tilknytningen i sine partiprogram. Fylkespartiene må følge opp overfor sentralt hold. - NTEU bør sette fokus på felles saker for Nei-partia, bl a følger
av den utvida EØS-avtalen : 1. Matvarepolitikken. 2. Schengen-avtalen. 3. Energi. Videre : Olje. Distriktspolitikk. Landbruk. Fiskeri. Næringslivet ellers. Sysselsetting. Lokalt sjølstyre. Lokaldemokrati. Redusert lokalt handlefrihet som følge av EU-direktiv. Velferdspolitikk. Faglige rettigheter. Arbeidsliv med tariffavtaler og sosiale rettigheter. Offentlighetsprinsippet.
- Få unge til å engasjere seg, bl a gjennom skolene. - "Hva sa vi ?!" : Det er viktig å få sentrale meningsdannere og næringslivsfolk på banen om hvordan det har gått med spådommer før folkeavstemningen og situasjonen idag.
- Det er i organisasjonen NTEU noe ulike syn på EØS-avtalen. Det er fortsatt mulig for organisasjonen å samle seg om at alle går mot en politisk EØS-avtale som glir mot medlemsskap i forhold til en stram avtale om et "europeisk økonomisk samarbeidsområde". Og det er fortsatt vilje blant EØS-forsvarere til å leve med at NTEU arbeider for at EØS-avtalen skal sies opp. Alt dette viser betydelig politisk romslighet og styrke i NTEU.
ORGANISATORISK STRATEGI - NTEU skal fortsatt være en grasrot-bevegelse for folk fra ulike grupper med felles syn og og virkelighetsoppfatning på viktige saker. - Fylkesleddet i NTEU må bestå og være markert. - Styret i NTEU bør også framover sikre seg personer som kan profilere sakene - være fyrtårn. - Arbeide gjennom media kan gi best resultat og mest mulig debatt for minst mulig innsats.- Vurdere når NTEU bør utfordre ja-sida og på hvilke saker.
- Kan vi få Nei-organisasjonene til å bære større deler av arbeidet politisk, praktisk og økonomisk ? . - Sentrale aktører som Bondelag, Småbrukarlag, Fiskarlag, fagbevegelsen, Naturvernforbundet, Husmorforbundet, forbrukerorganisasjoner, Sp, Kr F, V og SV bør få en klarere organisasjonsstrategi og være mer saksretta på EU-spørsmål. - Dele på oppgavene mellom styremedlemmer og nei-organisasjoner. - Få nye og gamle alliansepartnere på banen, næringslivsledere, markerte lokalpolitikere.
- NTEU bør ha lokallag eller kontaktpersoner i alle kommuner. - Lokallagene i NTEU bør utfordre lokalpolitikere i EU-tilknytta spørsmål .
- Lokallagene bør kunne medvirke til å spre Eumateriell foran valget på forespørsel. - Lokallagene bør ta opp EU-saker og stille spørsmål på valgmøter. - FOLKEMØTER : Vi foreslår at Nei-bevegelsen holder tre store folkeopplysningsmøter rundt i fylket med sentrale nei-
representanter før stortingsvalget. Kan vurdere å hente sannhetsvitner fra Sverige. F eks tre tema hver plass etter lokal interesse : F eks : Mat, fiske, arbeidsplasser.

ØKONOMI - NTEU i dag driftskreditt i bank og underskudd på minst ca kr 10 000. Tillitsvalgte har utestående dekning av utgifter. - NTEU er igjen i en oppbygningsfase organisatorisk og nøkkelen er økonomisk styrking.
TILTAK : Vi vil utfordre alle nei-organisasjonene til å yte en krone pr medlem til NTEU slik at organisjonen kan være offensiv. BREV TIL PARTIENE OG DE ANDRE NEI-ORGANISASJONENE
- Strategiutvalget vil sende brev med politisk og organisasjonsmessig utfordring til alle Nei-organisasjonene, utfordre til å gi 1 krone pr medlem og uttrykke klare forventninger til partienes kandidater og programposter.
VEDLEGG - BAKGRUNNSNOTATER : - Utdyping av situasjonen og utfordringene for NTEU nå. - Framtidstrusler i EU-tilknytningen. - Schengen-avtalen. - Matpolitikken i EU og EØS-avtalen. - Strategiutvalet har planer om å supplere med notat på energi, faglige rettigheter, evt m.m. - Avisartikler om meningsmålinger og stortingsvalget og EU.
PRESENTASJON AV STRATEGI-DOKUMENTET - Utvalget vil etter samråd med ledelsen i NTEU selv legge fram innstillingen overfor media på pressekonferanse i Molde. (Planlagt 16. Oktober kl 09.00 på Hotel Molde.) Kristin oppsøker Nordmørs-avisene på Sunndalsøra.

Strategiutvalget ble nedsatt av i fylkesstyret i NTEU og meddelt i brev av 17. Juni -96. Utvalget har hatt to møter, 16. og 24. September i Molde og ellers kontakt på fax og tlf.

Svein A. Roseth Odd Stensholt Kristin Sørheim Gunnar Wentzel