Re: Fossens besvergelser kontra mørkemennenes.

From: hermann hansen (hermann.hansen@c2i.net)
Date: 26-04-02


----- Original Message -----
From: "jonivar skullerud" <jonivar@bigfoot.com>
To: <klassekampen-forum@aksess.no>
Sent: Friday, April 26, 2002 12:34 AM
Subject: Re: På Randen av et nervøst sammenbrudd
>
> Hvor mye direkte, konkret erfaring har så herr Fossen fra internasjonale
> bevegelser mot konserndominans og for "et nytt radikalt prosjekt"?
> I vilke massebevegelser, kampanjer og aksjoner har han jobbet sammen med
> andre for å endre verden?
> Om noen overhodet skulle være interessert, kan jeg gi en oversikt over
> hva jeg har foretatt meg de siste ti årene rundt om i verden.
>

Lurer på om ikke denne diskusjonen har begynt å spore urlite av. Jeg sier ikke at diskusjonen ikke er viktig. Venstresiden, i Norge og i vesten forøvrig har lenge vært inne i ei dyp ideologisk krise. Vi har ingen svar på dagens og framtidens problemstillinger etter det ene "fyrtårn" etter det andre har ramlet. Skal man kort oppsummere må det bli.

Krisa på venstresida av substans ideologisk. Vi har ingenting å "tro" på. Det utløser gjerne diskusjoner av den typen vi ser ovafor. Vi kommer ikke videre uten at folk får noe de kan tror er realiseres. Inntil da vil vi bli utsatt for stadige repetisjonsøvelser.

La oss følge Fossens "besvergelser" et stykke på vei. Fossen, selv om jeg har problemer med å dele hans blåøyde optimisme (som kanskje er ekte), har et par poenger. Problembeskrivelse alene skaper i seg selv ingen handling. Videre; det er gjennom handling at nytenking og ny ideologi utvikles.

Om vi har tro på en annen framtid enn det neoliberalismen har å tilby, må vi brette opp armene snarere enn å trekke ned lua. (Om dette oppfattes som en ny besvergelse, vil jeg kunne være i stand til å forstå det.)

La oss tenke oss et sosialistisk samfunn anno 2150. Jeg tror så avgjort Fossen har et poeng i at nasjonalstaten kanskje ikke vil være det alt bygges opp rundt i framtidens sosialistiske samfunnsformasjon, og at organiseringen kommer til å gå etter andre "linjer". Hva vil i så fall kunne erstatte nasjonalstaten? Fossen har gitt sitt alternativ; hvordan ser Johansen og Randen for seg et slikt samfunn?

Og hvordan tenker vi oss organisering lokalt? Er det noe å hente fra folkekommunen, eller snakker vi om en komplett ny konstruksjon?

Jeg tror at for oss andre (120 pluss de som lurker) ville det kanskje vært meget bedre å få høre disse kunnskapsrike Herrer diskutere slike problemstillinger, enn å repetere gjentatte antydninger og insinuasjoner om motdebbatantenes manglende innsikt eller feilslutninger.

Hermann Hansen



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 11-07-02 MET DST