KK og KK-forum

Janne Kjellberg (jannek@klassekampen.no)
Tue, 13 May 1997 19:53:06 +-200

Etter mitt siste innlegg har jeg mottatt en rekke svar - der hver av dem inneholder en hel serie med spørsmål. Jeg beklager men dette har jeg ingen mulighet til å svare fyllestgjørende på.
Men ettersom det åpenbart har dannet seg en oppfatning om at redaksjonen er nødt til å svare for seg så tror jeg det er behov for en liten oppklaringsrunde.
KK-Forum er et åpent debattforum på internett startet av med blant annet det formål å diskutere avisa Klassekampen. Forumet har ingen formell tilknytting til avisa og har en egen webadresse der de som måtte ønske det - være seg lesere av avisa eller ikke - kan delta i en intern diskusjon som også legges ut på nettet. Etter det jeg kan bedømme (men dette kan sikkert Trond Andresen oppdatere meg på) drives forumet av en grovt regnet 20 - 30 entusiaster mens det sannsynligvis er et par hundre som relativt systematisk følger debattene.
Klassekampen derimot er en avis med 40 000 daglige lesere som drives etter en formålsparagraf og en redaktørplakat. KKs redaksjonsledelse og redaksjonsmedlemmer har ingen forpliktelse til å svare på spørsmål om redaksjonelle prioriteringer enten de kommer via KK-forum, på telefon med fax eller med post. Det er den formelle siden av saken.
Vi har beklagligvis også i svært liten grad tid og resursser til å delta. Det er den praktiske siden av saken.
Hvorvidt medlemmer i redaksjonen på eget initiativ velger å delta i den uformelle debatten på KK-forum er altså en høyst frivillig sak på samme måte som det er det for alle andre diskusjonsdeltakere på forumet.
Den offisielle - for å kalle det - debatten om avisa går i avisas egne spalter. Dersom man har spørsmål om redaksjonelle prioriteringer må man nå som før sende det som debattinnlegg til avisa der den ansvarlige redaktør eller journalist vil forsøke å svare etter beste evne.
KK-forum har i løpet av den tiden den har vært oppe oppnådd både å bli lest og å sette dagsorden for en kritisk debatt om avisa både i og utenfor redaksjonen. Alt dette er utmerket.
For debattens skyld tror jeg imidlertid det hadde vært en fordel om redaksjonen eller redaksjonsmedlemmer ikke blir tillagt hensikter (ikke konspirative. Det har jeg nå lært!) vi ikke har. Og det har i grunnen vært det enkle poenget jeg har forsøkt å få fram.
Jeg må dessverre skuffe alle som nå har sett for seg et par måneders diskusjon med et ekte redaksjonsmedlem. Dette er og blir det siste innlegget fra meg.
I hvertfall i denne omgangen.

Med hilsen
Janne Kjellberg