Hvem skal redde KK?

Tor Otto Tollefsen (tor.otto@raaness.no)
14 Oct 1997 16:25:08 +0200

Hvem skal egentlig redde KK nå? Jon M er sikkert en dugandes kar, men hadde styret gått for Kjell Gjerseth kunne dette endt med et brubart kompromiss. Det gjorde de ikke, til tross for at alle var enige om at han kvalifiserte godt. Gjerseth kunne reddet KKs troverdighet. Det kan ikke Jon M på grunn av måten han ble lansert på.
Ha sans for tall, sa Mao. Så her er noen tall: Den stabile abonnementsmassen de siste 8 åra utgjør ca 3500 abo. Dette er nøyaktig halvparten av nåværende opplag. En god del av de faste går til institusjoner oppg organisasjoner. Vi sitter igjen med en kjerne på under 3000. Mange har i løpet av debatten signalisert at de vil slutte å skrive eller lese KK. Det er sjølvsagt umulig å spå hvor stort frafallet vil bli akkurat nå, men Jon M skal ikke få noen lett jobb. Spørsmålet blir nemlig ikke hvilke gode saker han skal prioritere, men snarere hva som må kuttes ned på først. Her er noen tips, foruten sjølvsagt å kutte stillinger: morgenombæringa, lørdagsbilaget, reisebudsjettet, faste innsendte bidrag, antall sider pr dag, antall utgaver i uka. Uansett kommer KK til å møte den økonomiske smertegrensen lenge før alle dystre spådommer trodde.
Klassekampen har 43 ansatte. 24 personer er den delen som skriver og redigerer avisa (inkl. foto). 15 av disse er vanlige journalister. 19 personer gjør merkantilt arbeid, får maskinene til å gå, tar seg av annonser og distribusjon, regnskap og sentralbord. Eller de er typografer. For de fleste av dem er KK en vanlig arbeidsplass. (Jeg veit det fordi jeg har jobba sammen med dem)
AKPs handtering av konflikten har ført til at de har fått det store flertallet av disse ansatte mot seg. Et mesterstykke. Den dummeste kapitalist kunne neppe gjort det bedre.
Men når målet helliger midlet, går det meste før eller seinere på trynet. KKs viktigste kapital ligger ikke i en omsetning på snaut 30 mill. Den viktigste kapitalen for en publikasjon av denne typen er de som gjør jobben og deres troverdighet. Og nå mister KK begge deler.
Gratulerer, gutter! Mobb-KK-redaksjonen-til-den-går-i-kne-aksjonen har med AKPs resolutte støtte ført til full seier. Skikkelige skribenter kan vi jo plukke opp på hvert gatehjørne her på venstresida, ikke sant? Og hvem trenger vel penger til lønn, papir og porto?
Sjølv kaster jeg inn håndkleet. Jeg gråter, men livet er virkelig for kort.
hilsen Tor Otto T.