Åpent møte om sanksjonspolitikken mot Irak

From: Sonja Tinnesand (sonjadt@online.no)
Date: Thu Jan 18 2001 - 22:06:47 MET

  • Next message: Oddmund Garvik: "Re: EU-debatt, uran-ammunisjon, hvalfangst og kugalskap"

    ÅPENT MØTE

    25.01.01 Kl. 19.00 på "Proletaren" ved Folkets Hus
    Redd Barna: Generalsekretær Gro Brekken
    Norsk Folkehjelp: Midt-Østen-ansvarlig Ketil Volden
    Gerd Holmboe Ottesen, ernæringsfysiolog (som har deltatt i medisinsk delegasjon til Irak)
    Stortingets opposisjon mot sanksjonspolitikken.

    Arrangør: Antikrigsnettverket i Stavanger

    I 10 år har sanksjonene mot Irak stått ved lag. De ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd etter Iraks invasjon av Kuwait, for å svekke Saddam Hussein, og som et pressmiddel til å fjerne regimets masseødeleggelsesvåpen.

    I dag er det klart at sanksjonene stort sett har bommet på målet. Saddam Hussein sitter tryggere enn noensinne. Den demokratiske opposisjonen er sterkt svekket. Iraks militære potensiale er begrenset, og uansett avhengig av andre faktorer.

    Sanksjonene rammer først og fremst sivilbefolkningen, i en grad som ligger på grensen av folkemord. Ifølge Unicef dør hver måned 5.000 småbarn - totalt er over en million mennesker lagt i graven - som direkte følge av denne politikken. Et langt høyere antall lider av underernæring, medisinmangel, fattigdom. Store deler av infrastrukturen - vann, kloakk, kommunikasjon, helsevesen, undervisning - i et tidligere avansert samfunn er lagt brakk. I tillegg kommer at landet faktisk daglig blir overfløyet og bombet av styrker fra USA og England - ofte mot sivile mål.

    De fleste av verdens humanitære organisasjoner - inklusive FNs egne - har tatt avstand fra sanksjonene og voldspolitikken, slik dette utøves i dag. Fra nyttår har Norge vært medlem av Sikkerhetsrådet, også som leder av komiteen som forvalter sanksjonspolitikken.

    Vår målsetting med dette åpne møtet er å sette fokus på problematikken, og utøve et press på Regjeringa for å gå inn for å endre Sikkerhetsrådets sanksjonspolitikk.

    Arrangør:
    Antikrigsnettverket i Stavanger



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 18 2001 - 22:15:00 MET