Notodden blues

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Mon Nov 13 2000 - 10:27:54 MET


Bluesbyen Notodden...

Stedet der industrieventyret Norsk Hydro først starta opp.
Byen hvorfra Bratsbergbanen ble anlagt ned til Grenland og havet.
Men som snart ble en mellomstasjon under Rjukan.

I det siste har det skjedd endel som har skapt ny entusiasme på
Notodden, og det nye Timetoget på gamle Bratsbergbanen var
noe som skulle bringe byen nærmere den folkerike Grenlandsregionen,
ja kanskje selv bli en DEL av denne regionen?

Men det ble ikke noe Timetog.
Attpåtil ble det slutt på NSBs egen trafikk på banen.

Og -- nå forlater Hydro sin fødeby Notodden. For godt.

Bjarne Nærum
---------
Hydro forlater Notodden
http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/artikkel?Avis=VA&Dato=20001111&Kategori=NYHET&Lopenr=351724&Ref=AR&forside=1

FRYKTER DET VERSTE. De tillitsvalgte Lars Halvard Haugen, Ivar Schau og Gitte Christin Berge frykter det aller verste. - Vi ber om at Hydro viser distrikts- og samfunnsansvar, vi ber Hydro hjelpe oss på Notodden hvor industrieventyret startet for 95 år siden. Hydro taper ikke penger på Notodden.
Norsk Hydro vil ut av Notodden for godt. De siste 200 Hydro-arbeidsplassene skal bort, 50 allerede fra årsskiftet - og konsernet vil selge hele næringsparken.

(Ola Kr. Gjertsen / Fredrik Pedersen (foto))

NOTODDEN Hydro Business Partner har startet en hastepreget nedbemanning som de tillitsvalgte frykter og tror ender med at det i løpet av relativt kort tid ikke vil være en eneste Hydro-arbeidsplass igjen i byen hvor det hittil største norske industrieventyret startet for 95 år siden.
- Situasjonen er veldig dramatisk og vi frykter det aller verste, sier de tillitsvalgte, Lars Halvard Haugen, Ivar Schau og Gitte Christin Berge som i går inviterte til pressekonferanse i håp om å få hjelp til å redde det som reddes kan, i håp om å få Hydro-ledelsen til å vise distrikts- og samfunnsansvar og i håp om at ledelsen vil gi de ansatte mer tid.
- Vi trenger hjelp av Hydro.

Enda verre
Den aller første Hydro-arbeidsplassen «så dagens lys» i 1905 - på Notodden. På det meste hadde byen med gnisten 990 Hydro-arbeidsplasser. Hovedkontoret var på Notodden, ikke i Oslo. Notodden hadde også Tinfos Jernverk med opptil 600 arbeidsplasser.

Jernverket er borte og Hydro vil vekk. Utflaggingen er i full gang. Hydro taper ikke penger på Notodden, men fortjenesten er for liten - mener ledelsen og storaksjonærene. Konsernet skal satse alt på kjerneområdene.
I Hydros næringspark på Notodden er det etablert rundt 40 bedrifter. Rundt 500 ansatte, rundt 200 av disse er 100 prosent Hydro-ansatte.
Hydro eier hele næringsparken, hele området med bygninger og den infrastrukturen som trengs. Hydros leiebetingelser er rimelige.

Hydro legger ikke skjul på at hele næringsparken er til salgs. Stadig flere bedrifter i næringsparken frykter nå at nye eiere skal være mer opptatt av profitt enn Hydro har vært hittil - derfor kan også andre leietakere/bedrifter komme til å flagge ut av næringsparken.
De Hydro-tillitsvalgte frykter at samtlige Hydro-arbeidsplasser forsvinner. For alltid.
- Vi er også fullstendig klar over, og frykter at andre bedrifter kan komme til å gjøre det samme som Hydro - i hvert fall hvis konsernet får solgt hele næringsparken.

Forferdelig
De tillitsvalgte fastslår at situasjonen allerede er dramatisk - og den kan bli helt forferdelig hvis Hydro forsvinner helt fra Notodden.
- Vi er forferdelig bekymret. 50 av de rundt 200 arbeidsplassene er allerede vedtatt nedlagt og vi har sterke signaler på de resterende 150 arbeidsplassene skal ut av Hydro-systemet.
For få uker siden hadde Hydro jubileumsfest på Park Hotel i Sandefjord. Mange av jubilantene, ikke minst 40-årsjubilanter, var fra Notodden. De ble hedret og fotografert sammen med generaldirektør Egil Myklebust.
- Fordi vi frykter det aller verste er vi selvfølgelig veldig opptatt av ansatte som kan miste jobben. Det er jo ikke slik at nye arbeidsplasser står og venter.
Fordi situasjonen alt er så dramatisk har de tillitsvalgte alt vært i Oslo hvor de har hatt møte med Næringsdepartementet, Telemarksbenken på Stortinget o.s.v.. Alle viste stor forståelse, men kunne ikke gjøre noen verdens ting.

Manglende vilje
De tillitsvalgte mener at de har opptrådt både pent og pyntelig overfor ledelsen i denne saken om nedbemanning.
- Nå føler vi at Hydro helt mangler vilje til å komme oss i møte. Også vi ser nødvendigheten av å få til nødvendig videreutvikling i næringsparken, men det er måten det har skjedd på hittil som gjør at vi nå frykter det aller verste. Vi ber om at Hydro viser distrikts- og samfunnsansvar, vi ber om at Hydro fortsatt skal eie næringsparken 100 prosent og vi ber Hydro vise vilje til opprettholdelse av arbeidsplasser på Notodden, det er mest snakk om IT-arbeidsplasser. Hydros virksomhet på Notodden er ikke økonomisk belastende for konsernet.

De tillitsvalgte viser til at Hydro aldri har tjent mer penger enn i 2000. Likevel vil konsernet Hydro som Statoil ha tak i arvesølvet på bunnen av Nordsjøen, SDØE.
- Arvesølvet vil Hydros nye lederstil investere i andre deler av verden enn Telemark og Norge. Det er trist at Hydro ikke tar ansvar og opptrer så distriktsfiendtlig som konsernet har gjort i denne nedbemanningssaken på Notodden. Vi bruker denne anledningen til å be Norsk Hydro om å hjelpe oss og vi ber om mer tid. Det heseblesende tempoet det er lagt opp til hittil, er det ingen grunn til.
--------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 18 2001 - 10:59:21 MET