Mer til Trond A

MJ7_30 (jon.michelet@klassekampen.no)
Thu, 15 Apr 1999 13:09:40 +-200

MER TIL TROND A

Her må det gå fort unna. Oppgavene er mange, og pyramidale.

Om de 70 drepte ved Djakovica har jeg nå, torsdag kl. 12.45, skrevet leder til fredagsavisa. Denne forferdelige historia var ikke kjent for meg da jeg skrev mitt svar til Trond A i går kveld. Akkurat nå kommer det melding på NTB om at Nato visstnok påtar seg ansvaret, etter først å ha prøvd å lempe skylda på serberne.

Det Trond A i sitt gjensvar til meg (sendt til forum 14.4. kl. 21.56) skriver at
"var bakgrunnen for min kritikk, og den har du ikke tilbakevist" var mitt bilde på lederplass av flyktningene som drives rundt som en malstrøm, jaget av bombene fra himmelen og stadig mer desperate styrker.

Det som var mitt å poeng, var å vise at bombene - stikk i strid med det Nato-propagandaen har hevdet - ikke rammer bare militære mål med kirurgisk presisjon, men at de nødvendigvis også må ramme sivile og drive dem på flukt, være en medvirkende årsak til flukten.

For dette finnes det mer og mer belegg.

Jeg vil henvise Trond A og alle andre interesserte til en artikkel i Aftenposten i dag, skrevet av Per Annar Holm som er i Skopje, Makedonia, under tittelen "Flyktet fra et Pristina i flammer". Og jeg vil spesielt be Trond A om å ta stilling til hva denne artikkelen direkte forteller, og hva den indirekte forteller om reportasjene fra flyktningstrømmen før og nå.

Til spm. om debatten i KK. Når vi nå har gått et par runder om krigspropagandaen, ber jeg Trond A om å sammenfatte sitt syn til en debattartikkel, gjerne KK-kritisk kronikk, til bruk i avisa. Andre innlegg jeg har bedt om ser nå ut til å komme.

Fra en svensk leser har jeg mottatt følgende: I Sveriges radio ble sendt beretningen om en gammel albansk kvinne som hadde flyktet fra Kosovo. Ifølge tolken påsto hun at serberne hadde skutt alle albanske menn, hogd hodene av dem og skåret opp magen på en gravid kvinne og erstattet fosteret med en død katt. Når en annen tolk lyttet til intervjuet, innvendte vedkommende at det kvinnen hadde sagt var at hun hadde hørt skyting i landsbyen før hun rømte.

Noen kan altså ha et visst propaganda-grep om tolkinga. Den morbide katte-historien har gått verden rundt. Jeg håper man forstår KKs skepsis mot å publisere slike historier.

De har også det ved seg at de kan være vandrehistorier, slike som alltid forekommer under krig. Jfr. den norske sagaen om den modige bussjåføren som styrte en buss full av tyske soldater utfor et stup ved Tyrifjorden.

KVJ er på forum inne på veldokumenterte propagandahistorier fra Romania og fra Golf-krigen. Advarsel, KVJ, - du kan da ikke bare friskt stjæle argumenter og dokumentasjon jeg har tenkt å bruke i avisa!

Jeg er enig i med Trond A i at forum fungerer kjempebra for tida, og har tidligere gitt uttrykk for dette. En metode for videreutvikling er at debattantene kanskje publisererer mer ferdige, gjennomarbeidede artikler som vi kan "planke" direkte til KK. Slike kan da få etterskriften: Til fri benyttelse i KK.

Jon M