AP_overrasker_Arbeidssøkerforbundet_positivt!

Marianne Trulsrud (mtrulsru@online.no)
Fri, 6 Nov 1998 16:32:39 +0100

PRESSEMELDING
fra
Arbeidssøkerforbundet i Norge.

Det alternative statsbudsjettet for 1999 som Arbeiderpartiet nå har lagt fram er bedre tilpasset den situasjonen som alle er enige om vil være på arbeidsmarkedet i 1999.
Arbeidssøkerforbundet savner også noen vesentlige ting i dette alternative budsjettet fra Arbeiderpartiet. I denne sammenhengen vil vi spesielt peke på nødvendigheten av at det gjennom budsjettet blir tydeliggjort nødvendigheten av at sosial-, trygde- og arbeidskontorer samarbeider på en helt annen måte enn i dag. Det er heller ikke uvesentlig at et slikt samarbeide foregår i et meget nært samarbeid med den enkelte bruker.

Arbeidsmarkedstiltak
Det virker som om at Arbeiderpartiet tar signalene på alvor og foreslår å øke bevilgningene til arbeidsmarkedstiltakene med 400 mill. i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjett. Arbeidssøkerforbundet mener dette er det eneste fornuftige å gjøre, særlig med tanke på den store gruppe arbeidssøkere som nå står tilmeldt arbeidskontorene. Dette er i stor grad arbeidssøkere uten formell kompetanse, langtidsledige og yrkeshemmede. Disse må nå få en reell mulighet til å kvalifisere seg til arbeidsmarkedet. Når alle "eksperter" nå advarer mot en stigende arbeidsledighet utover i 1999 sier det seg selv at det er feil å redusere denne posten på statsbudsjettet.
Arbeidssøkerforbundet har gjentatte ganger advart om faren for at arbeidsledigheten ville stige utover i 1998-99 både i slutten av 1997 starten på 1998.
Arbeidssøkerforbundet frykter at økningen på denne budsjettposten ikke vil virke etter sin hensikt uten at etaten også blir tildelt flere stillingshjemler. En annen måte å øke effektiviteten på er en samlokalisering av sosial-, trygd- og arbeidskontor i den enkelte kommune. Dette sammen med et nært og tett samarbeide med den enkelte arbeidssøker vil gi store gevinster både for søkeren, arbeidsgiverne og samfunnet.

Dagpenger
Arbeidssøkerforbundet kan ikke se at det er grunnlag for å redusere posten dagpenger i regjeringens forslag til statsbudsjett med 100 mill., slik Arbeiderpartiet foreslår i sitt alternative budsjett. Begrunnelsen for å øke bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak er at antallet arbeidssøkere vil øke utover i 1999. Da virker det lite gjennomtenkt å redusere denne budsjettposten.

Arbeidsmarkedsetaten
Det er med tilfredshet Arbeidssøkerforbundet registrerer at Arbeiderpartiet foreslår å øke bevilgningene til etatens ordinære drift med 12 mill. I en situasjon med økende ledighet og en stadig vanskeligere gruppe arbeidssøkere å formidle tilbake til arbeidsmarkedet er det nødvendig å styrke etaten på flere områder.

Generelt om styrkingen av A-etatens budsjetter
Arbeidssøkerforbundet forutsetter at det i denne styrkingen av A-etatens budsjetter også gir rom for en økt brukermedvirkning for den enkelte arbeidssøker.

Sykelønnsordningen
Arbeidssøkerforbundet er også fornøyd med Arbeiderpartiets forslag om å sørge for at arbeidstakere med inntekt mellom kr. 22 685 og 56 700 fortsatt vil ha rett til sykepenger fra folketrygden. En skal i denne sammenheng være klar over at mange av de som i dag arbeider deltid gjør dette etter anbefaling/pålegg fra arbeidskontorene og de har et ønske om å utvide sin arbeidstid. Grunnen til at de ikke får anledning til det er at arbeidsgivere ikke vil utvide stillingene deres. Regjeringens forslag vil i storgrad også ramme kvinner i tunge yrker, der yrkesslitasjen er stor.

Egenandeler i helsevesenet
Det er helt nødvendig å holde disse egenandelene nede på et minimum, dette er særlig viktig for våre grupper som i mange sammenhenger er tvunget til å velge vekk helsetjenester på grunn av at de er nødt til å prioritere hus og mat til familien framfor egen helse.

Kontaktperson: Harald Trulsrud, tlf. 22330563 eller 926 30 837.