Re: Tosiffertabbe til 5000 Giga

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Thu Dec 02 1999 - 10:25:22 MET


Sannsynligvis mitt siste innlegg EVER over spørsmålet:
Hvor mange Giga, eller milliarder kroner snakker vi om i Y2K-kostnader?

Fra tidligere innlegg "Med IT mot Y2K og postmoderne tider":
>Nå har enda et analysebyrå forsøkt seg på regnestykket.
>International Data Corporation (IDC) anslår at kalaset vil havne på
>rundt 2500 milliarder kroner. Altså "kun" omlag halvparten av forrige anslag
>presentert her. Bare i år brukes visst ca 776 milliarder kroner til formålet.

5000 Giga, 2500? Nei, 8000 hevder konsulentfirmaet International Monitoring (IM)
i en rapport som analyserer risikoene ved årtusenskiftet i 140 land. IM skriver at
Y2K vil vise seg å bli den nest dyreste katastrofen i menneskehetens historie
(etter WW2, andre verdenskrig).

IM tror forøvrig at sammenbrudd og feil på datasystemer i forbindelse med selve
nyttårsskiftet foran oss vil koste Norge ca 27 milliarder (se art. fra Dagsavisen under).

Mvh. Bjarne Nærum
-------------------------------------------------
27 mrd for nyttår 2000

Britisk konsulentfirma med dyster spådom om tusenårsskiftet i Norge
Sammenbrudd og feil på landets datasystemer i forbindelse med nyttårsskiftet vil koste det norske samfunnet 27,3 milliarder.

PHILIP CRABTREE, http://www.dagsavisen.no/nyheter/1999/12/413176.html

Det skriver det britiske konsulentfirmaet International Monitoring (IM) i en rapport som analyserer risikoene ved årtusenskiftet i 140 land.

Norge er, sammen med de andre skandinaviske landene, likevel blant de best forberedte land i verden. I Europa er det bare Storbritannia og Irland som ligger bedre an.

Nest dyrest i historien
­ I Norge har man stor forståelse for problemet, og man har gjort mye for å forberede seg, sier senioranalytiker Nick Gogerty i IM.

Likevel får samfunnet en kjemperegning når datasystemer bryter sammen i overgangen til det nye årtusenet, skal vi tro de britiske ekspertene.

På global basis kommer overgangen til år 2000, populært kalt Y2K (Year 2 Kilo), til å koste den nette sum av åtte billioner kroner, det vil si 8.000 milliarder, hevder firmaet. De skriver i sin rapport at Y2K vil bli en økonomisk prøvelse, men ikke en global «dreper».
IM skriver at dataproblemene vil vise seg å bli den nest dyreste katastrofen i menneskehetens historie. Til sammenligning er det regnet ut at annen verdenskrig omregnet til dagens pengeverdi kostet over 30 billioner.

avhengighet
For å kunne beregne skadeomfanget har firmaet tatt i bruk en lang rekke faktorer, fra Norges teknologiavhengighet til antall pc-er og software-systemer det finnes i landet. Også antall virus har man oversikt over.

Norge er det landet i verden som bruker klart mest elektrisitet per innbygger. I tillegg ligger vi på delt tredjeplass over pc-tetthet og andre lister som viser nordmenns avhengighet til moderne teknologi.

Forplanter seg
­ Skadeomfanget er beregnet ut fra antall feil som kan skje. De aller fleste vil være minimale, eller de kan straks løses av en servicemann. Noen feil vil bli så store at de slår ut organisasjonen eller systemets evne til å kompensere for skadene, forklarer Nick Gogerty.

Det er her kostnadene begynner å løpe. Forsinkelser og feil som følge av datasammenbrudd vil forplante seg i samfunnet.
Konsulentfirmaet tror at forsinkelser på offentlige tjenester og telekommunikasjon kan komme opp i fire dager. Finansverdenen vil trenge tre dager på å komme seg, mens transportproblemer kan ta opp til 11 dager. Særlig rederinæringen er sårbar, mener Gogerty.

10 prosent nyttårsaften
­ Jeg antar at Norge på vei inn i det nye året vil oppleve en periode på en uke med mindre effektivitet, sier Gogerty, som legger til at ti prosent av problemene vil oppstå på selve nyttårsaften, resten de neste dagene og ukene.

­ Mange skeptikere tror ikke på slike scenarier i forbindelse Y2K?
­ Det som helt sikkert ikke skjer, er at verden stopper å fungere ved midnatt. Men vi får nok en uke eller to med forsinkelser og problemer, sier han.
Verken utgifter til forsikring eller juridiske følger av datakrasjet er inkludert i utregningene til IM. Firmaet leverer økonomiske risikovurderinger til en lang rekke land og selskaper, blant dem store multinasjonale konserner.
-------------------------------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:44 MET