SV: År 2000-problemet

From: Ottar Solberg (ottsolbe@online.no)
Date: Tue Nov 09 1999 - 22:05:03 MET


År 2000 problemet blir framstilt som ei naturkatstrofe som vi stakkars mennesker må jobbe hardt for å beskytte oss mot.
De problemene som eventuelt vil komme, er fullt og helt menneskeskapt.
Å bruke berre to siffer til årstallet i en datorepresentasjon medfører ikke nødvendigvis problemer ved århundreskiftet. Men dersom programmereren ikke har tatt hensyn til at det i noen tilfeller kan skape problemer, så blir det problemer, og bare da.
Og det blir bare problemer dersom det aktuelle programmet arbeider med datoer på begge sider av hårhundreskifet og gjør sammenlikninger på før, etter og avstand mellom slike. Med litt tenking av programmereren er det ikke vanskelig å unngå slike problemer.
Det er blitt nevnt i diskusjonen her at kanskje PCen ikke vil starte nyttårsdag fordi biosen ikke forstår hvilken dag det er.
Den kan kanskje være sant for noen PCer, men ikke skjønne jeg hvorfor den som programmerete biosen skulle gjøre det til et problem.

Det har vært en del tilfeller hvor vegger i stor boligblokker har falt ned etter noen år. Årsaken jhar vært svært dårlig utført arbeid, enten bevisst eller fordi arbeidet har vært utført av ikke-fagfolk.

Det samme vil jeg si om eventuelle År2000 problemer. Det bevisste ligger i at det er penger spart på å droppe den lille ekstra programmeringen som må til for å unngå problemet, eller at det var så langt fram til år 2000 at sannsynligheten var liten for at programmet skulle være i bruk da, og derfor unødvendig å ta hensyn.
Det ikke-faglige ligger i at problemet ikke ble sett i det hele tatt. det er nok her det fleste feilen ligger.
Da PCen kom ble det behov for masse folk til programmering, langt lang over det antallet som var utdanna og kunne bli utdanna fort nok.
Derfor en masse ufaglærte programmerer inn i programmeringsindustrien.

Men uansett ufaglært programmering, det kommer nok til å gå bra i 2000 også. Den meste støyen kommer av all den frykte for katastrofe som er skap, og eventuelt alle de datavirusprodusentene som utnytter uroen rundt århundreskiftet.

Glem hele de såkalte år 2000 problemet og tenk heller på hvordan vi skal kunne bruke årtusenskiftet til å gjøre noe med de andre og reelle feilene i samfunnet, slik at det vi i kan sarte det ny årtusenet med en ny giv mot et samfunn med rettferdighet, uten undertrykking og fattigdom, uten krig og bombing, et samfunn som samfunn som spiller på lag med naturen, ikke ødelegger naturen og skaper naturkatastrofer.

Ottar Solberg



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:35 MET