AKP om statsbudsjettet

From: Asgeir Bell (a.bell@online.no)
Date: Tue Oct 05 1999 - 09:44:10 MET DST


AKP OM STATS-
BUDSJETTET:

Regjeringen legger fram et statsbudsjett som fører videre hovedtrekkene i overklassens økonomiske politikk;
- Mer makt og rikdom til en styrtrik liten overklasse som får beholde sine ekstremt gode skattevilkår.
- Budsjettet og trontalen understreker overklassens interesse av fortsatt EU-tilpasning og Nato-lydighet som plattform for å styrke norsk imperialisme.
- Utplyndringen av Norge som råvarenasjon fortsetter blant annet ved at staten plasserer praktisk talt hele oljeoverskuddet for profitt i den rike del av verden – ingen næringssatsing i Norge!
- Kommuneøkonomien skal fortsatt strupes og vil føre til budsjettkutt og privatisering i kommuner og fylker
Budsjettet som gjøres opp med et overskudd på i underkant av 80 mrd. kroner – ca. 15% av samlede inntekter – må oppleves som en provokasjon på alle folkelige hold i samfunnslivet! Budsjettet fortjener organisert motstand fra grasrota og fagforeninger - det er bare aksjoner og demonstrasjoner som kan demme opp for overklassens grådighet. Stortingspartiene er villig til å godta det meste i dette budsjettet.

Kvinner er årets tapere.
Kontantstøtten bygges ut og fungerer som en motor for nedlegging av offentlige barnehager eller faktisk stopp i utbygging. Småbarnsfamilier rammes av at foreldrefradraget for barn bortfaller ( i overkant av 1800 kroner pr.famile, pr. barn) – noe som ikke oppveies ved endringer i barnetrygdordningen.
Men mest av alt rammes kvinner av sparekniven og privatiseringen av kommunesektoren. Det er dessuten ingen vilje til å heve kvinnelønna. Tvert imot ser det ut til at den offentlige sektoren skal bli ledende i lønnsnedslag når budsjettet tar som forutsetning en lønnsvekst neste år på 3,25%. AKP støtter kravet fra fire fagforbund om et eget likelønnsfond. Det generelle likestillingsarbeidet blir kraftig underprioritert i budsjettet.

Skandalebudsjett for kommunesektoren.
Den samlede veksten for kommunesektoren er i overkant av en milliard – dette utgjør bare en økning på ca. 0,5%. Da er satsingsoppgavene i eldreomsorgen , psykiatri, barnehager m.fl. på til sammen 2,5 mrd inkludert – disse gir økte oppgaver for kommunene og følgelig økte utgifter. Regjeringen har registrert at kommunesektoren i 1999 får en økning av frie inntekter på 2 mrd. i skatteinntekter. Dermed skjæres skattøret ned for både kommuner og fylker til neste år (fylker fra 6.60 prosent til 6,25% og kommuner fra 11,50 til 10,85% - dette utgjør 1,8 mrd kroner for neste år.) Denne situasjonen betyr kutt i kommunesektoren og garantert ny fylkeskommunal sparerunde i sykehusene.
Det kommunale sjølstyret er en illusjon. F. eks gir staten kommunene en tilsynelatende handlingsfrihet når de øker maksimalsatsene for korttidsopphold i sykehjem – kommunen kan velge å ta andre satser. Men staten drar inn denne økningen i satsene (ca. 18 millioner) ved å kutte rammebevilgningen tilsvarende. Kommunen kan altså velge å gjøre det billigere for folk samt å tape penger fra staten.

Fullt vern om den styrtrike overklassen i Norge
Det er ingen signaler om økt skatt på formue, på aksjegevinst eller kapitalinntekter. Skatte- og avgiftsendringer , f.eks økte el.avgifter og økning av egenandeler i sosialsektoren gir samlet et tap av kiøpekraft for vanlig folk. I praksis fjernes retten til å trekke fra fagforeningskontingent – dette må bare oppfattes som et anslag mot fagorganisering!

Investeringer i norsk næringsvirksomhet uteblir også i år.
Oljefondet er estimert til 209 mrd kroner ved utløpet av 1999 og til 294 mrd. ved utløpet av 2000. Fondet plasseres delvis i rentebærende lån/obligasjoner og i aksjer i de rike delene av verden hvor profitten er høyest. I årene som kommer vil olje- og gass-investeringene synke fordi oljereservene synker. Budsjettet inneholder ingen nasjonal plan for å bygge opp næringsvirksomhet i fastlands-Norge. Denne situasjonen fører til et press på å forsere utbyggingen i olje- og gass-sektoren ytterligere og pøse mer av energiressursene billig ut av landet.
Statsbudsjettet gir nå klart uttrykk for at Norge har mista sjølråderett pga. EØS-avtalen og at dette faktisk koster penger. Aldri før har vi sett at det bevilges penger for å ”begrense skadevirkningene av EFTA-dommen” for å kompensere næringer og områder som rammes (flere hundre millioner i år).

Årets budsjettfelle.
Bortfallet av skattefradraget for barn, kan vi anta er årets budsjettfelle. Politikerne får anledning til å posere allminnelig anstendighet og få fjernet tiltaket – mens regjeringen sikrer seg helheten i budsjettet. I fjor var det forslaget om bortfall av en feriedag som som fungerte slik. Budsjettet er ellers prega av å gi regjeringen sjanse til å kjøpe støtte av blokkene i Stortinget og på den måten sikre sine taburetter.

Oslo 4.oktober 1999
For AKP,

Jorun Gulbrandsen
leder



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:21 MET