"Dansk sjokk gjennom EU"

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Fri Sep 29 2000 - 00:22:04 MET DST

  • Next message: Karsten Johansen: "pure fake"

    Jeg stiller meg i køen for å gratulere Dejlige Danmark!

    -- Dette er første skritt på vei ut av EU, slo Venstres
    EU-talskvinne Charlotte Antonsen fast...

    Klipp fra VG-veven under, og litt fra Dagbladet helt til slutt.
    (Dagbla's friske vinkling: "Dansk nei kan hjelpe norsk ja")

    Bjarne Nærum

    ---------------
    Dansk sjokk gjennom EU
    http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=6010118

    KØBENHAVN (NTB): Danskene sender et nytt sjokk gjennom Europa og sier nei til å erstatte krone med euro.
    FORNØYD: - Danskene har sagt nei til Europas Forente Stater. Jeg tror man der ute i Europa vil vi «those great Danes», sa en smilende Pia Kjærsgaard. Foto: SCANPIX

    Prognosene viste ved 22-tiden at rundt 53 prosent ville stemme nei til at Danmark skal slutte seg til den siste fasen av Den økonomiske og monetære union(ØMU) og innføringen av euroen, mens 47 prosent så ut til å ha stemt nei. Oppslutningen lå an til 88 prosent.

    Dermed har danskene nok en gang sagt nei til å slutte seg til et viktig politisk prosjekt i EU. Danskene stemte også nei til ØMU'en i 1992. Til tross for at alle de store partiene siden i mars - med støtte fra nesten hele pressen, næringslivet og fagbevegelsen - har kjempet for å få danskene til å si oppheve forbeholdet fra 1993, har velgerne vendt dem ryggen.

    Nok er nok

    Euromotstanderen samlet til valgvake i Folketinget begynte å sprette champagnekorkene da stemmeresultatene rullet over tv-skjermene. Aller mest fornøyd var lederen for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard, som slo fast at danskene har gitt klar beskjed om at "nå er det nok".

    - Danskene har sagt nei til Europas Forente Stater. Jeg tror man der ute i Europa vil si "those great Danes", sa en smilende Kjærsgaard.

    Euroen har skylden

    Argumentene om usikre tider ved å stå utenfor euroen og fordelene ved å sitte sammen med de andre EU-landene for å bestemme utviklingen i Europa, holdt ikke.

    Utenriksminister Niels Helveg Petersen ga torsdag kveld euroens fall skylden for at det så ut til å gå mot et nei, og at dette har utgjort et falskt argument for nei-siden.

    Konsekvensene av et dansk nei er usikre. Men danskene bekrefter med sin avstemning at de ønsker å stå utenfor ett av de viktigste samarbeidsområdene i EU.

    -Vi snakker likevel ikke om det granatsjokket som avstemningen i 1992 avstedkom. Denne gangen er det ikke snakk om en hel traktat, sa seniorforsker ved Dansk Utenrikspolitisk Institutt Lykke Friis.

    Konsekvenser

    Men det er ventet at avstemningsresultatet vil ha innvirkning på både Sveriges og Storbritannias planer om å slutte seg til euroen, selv om statsminister Tony Blair avviste at han vil la sine planer om å bringe Storbritannia inn i euroen la seg påvirke av danskenes valg.

    Flere observatører har på forhånd sagt at et dansk nei vil forsterke debatten om et EU i flere hastigheter, der Danmark nå har plassert seg i krabbefeltet.

    -Dette er første skritt på vei ut av EU, slo Venstres EU-talskvinne Charlotte Antonsen fast..

    Farvel

    Tysklands finansminister Hans Eichel sa at tilliten til euroen vil svekkes ved et nei. Han sa også at Danmark må være forberedt på at de andre landene fordyper sitt samarbeid uten danskene på laget.

    Et nei-flertall vil føre til en grundig sjelegransking i Danmark om forholdet til EU.

    -Vi må foreta en grundig gjennomgang om hva vi vil med vårt medlemskap. Og så må vi få en avklaring av hvilke oppgaver som skal løses på overnasjonalt nivå og hva som skal tillegges nasjonalstatens oppgaver, sa Venstre-formann Anders Fogh Rasmussen.
    --------------

    Dansk nei kan hjelpe norsk ja
    http://www.dagbladet.no/nyheter/2000/09/28/221155.html

    <Klippe...>

    EU-spåmann Ottar Hellevik i MMI tror et dansk nei kan gjøre norsk EU-medlemsskap mer uaktuelt.

    - På starten av nittitallet var det jo ja-flertall i Norge. Det danske nei til Maastricht i 1992 bidro til en økning i motstanden mot EU i Norge som hadde stor betydning for nei'et i 1994. Det danske ja året etter fikk ikke den samme innvirkning på norske velgere, sier Hellevik til Dagbladet.no.

    Danskene har i hele dag strømmet til valglokalene for å avgjøre om Danmark skal være en del av valuta-samarbeidet i EU. Valgdeltakelsen blir trolig på over 85 prosent, ti prosent mer enn i avstemmingen om Amsterdam-traktaten i 1998.

    Kamp til siste slutt

    Megafon og dansk TV2s kontinuerlige valgdags-målinger har vært gjenstand for diskusjon i Danmark, der det i motsetning til Norge er lovlig med slike offentliggjøringer.

    Uansett har målingene forlenget valgkampen. Valgmotstanderne som normalt ligger lavt valgdagen, har denne gang forsøkt å sanke nye stemmer helt til valglokalene stengte klokka 20.

    Norge sier nei

    Også norske velgere heller nå mot nei. Etter tre måneder med sammenhengende ja-flertall i Din Mening/Norsk statistikks meningsmålinger for avisa Nationen viser august-målingen at nei-siden ligger 8, 5 prosent foran ja-siden.

    - Jagland og ja-siden håpet vi var inne i et varig stemningsskifte, men det er vi altså ikke, sier valgforsker Bernt Aardal til Nationen.
    --------



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Fri Sep 29 2000 - 00:23:50 MET DST