Nyliberale fusjoner og friksjoner (EU mot USA og WTO?)

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Tue Jul 25 2000 - 11:07:50 MET DST


Amerikanske myndigheter truer nå med å stanse den tyske giganten
Deutsche Telekoms oppkjøp av det amerikanske teleselskapet VoiceStream.

EU truer med å trekke seg fra forpliktelser overfor Verdens Handelsorganisasjon
(WTO) dersom oppkjøpet skulle bli stanset av ny amerikansk lovgivning.

Stridslystne amerikanske politikere vil tvinge gjennom lovgivning som forbyr
et selskap som VoiceStream å bli overtatt av et utenlandsk selskap med en statlig
eierandel på over 25 prosent.

Ser vi her noe av bakgrunnen for at det (plutselig) er blitt så viktig å privatisere
/ redusere statens eierandeler i (internasjonalt ekspanderende) selskaper
som Telenor og Statoil?

Og ser vi her enda et eksempel på at den nyliberale "nye økonomien" -- basert
på ny teknologi som i praksis VANSKELIG lar seg regulere innenfor enkeltland
(tele, satelitter, Internett osv.) -- utgjør en effektiv spydspiss for deregulering og
privatisering mer generelt, uansett område og jaktmark?

Amerikanernes nye lovforslag er i realiteten et smart proteksjonistisk grep. De
vet at ikke-amerikanske storselskaper og utfordrere ofte er mer eller mindre
statseide. Altså: Liberalisme og proteksjonisme hånd i hånd, så å si.

---

I mai 1880 fikk Bell lov til å starte sitt telefonselskap i Kristiania, og snart fulgte en rekke private selskaper etter i norske byer og tettsteder. Men hverken Bell eller noen andre fikk lov til å kople disse sentralene / byene SAMMEN. Dette ble statens enerett, etter monopolloven av 1881. Denne eneretten ga staten (ved Telegrafverket, nå Telenor) rike muligheter til å også bygge ut linjer og nett i landets mer "ulønnsomme" områder. Well done, kan vi vel si i dag. Et eksempel på sunn, nasjonal proteksjonisme. Og sosial ingeniørkunst.

Men i dag sørger Bells USA - og andre vestlige land med store teleselskaper som har fått utvikle seg gjennom nasjonale monopoler -- for å endre de internasjonale spillereglene (jf. bl.a. WTO). Det investeres nå store summer i land som telemessig nærmest kan sammenlignes med Norge anno 1880, men som i dag langt vanskeligere kan forsvare seg mot profittjegere utenfra.

Vi ser at denne utviklinga foregår på de sterkeste (først utvikla) og rikestes premisser. I denne aggressive, kapitalistiske toppdivisjonen befinner det nå seg en rekke selskaper som (til USAs forskrekkelse?) ennå er (delvis) eid av stater og -- kan vi kanskje fortsatt si? -- (rike) lands egne befolkninger.

Det amerikanske forslaget om en ny lov som vil forby et selskap som VoiceStream å bli overtatt av et utenlandsk selskap med en statlig eierandel på over 25 prosent, er foreløpig siste trekk i dette spillet.

----

Vil det på sikt bli mulig å snakke om "litt kapitatalisme" og "litt privatisert"? Som en politiker (Djupedal?) sa i en debatt om delprivatisering av Telenor: "Det går ikke an å være 'litt gravid'!"

Men det går som kjent an å være LITT dau. For en stund.

(Artikkelen under er henta fra dagens Aftenposten)

Bjarne Nærum -------------------------------------------------- Bråk rundt tysk storkjøp i USA

http://www.aftenposten.no/nyheter/okonomi/d152337.htm FLEMMING DAHL

Den tyske giganten Deutsche Telekom stanger mot politikere i USA når den byr rundt 50 milliarder dollar (440 milliarder kroner) for den amerikanske mobiltelefonoperatøren VoiceStream.

Da de to selskapene natt til mandag bekjentgjorde den ikke overraskende avtalen, var de vel vitende om den truende politiske motstanden i USA, og om at avtalen trenger grønt lys også fra selskapenes aksjonærer.

De stridslystne amerikanske politikerne vil tvinge gjennom lovgivning som forbyr et selskap som VoiceStream å bli overtatt av et utenlandsk selskap med en statlig eierandel på over 25 prosent.

Uønsket statlig eier Den tyske stat sitter med 58 prosent i Deutsche Telekom, men andelen vil komme ned i rundt 45 prosent hvis avtalen om betaling i kontanter og aksjer blir en realitet.

EU-kommisjonen gjentok i går sin bekymring over den amerikanske motstanden.

- Det er et tidlig stadium og vi vil fortsatt holde et våkent øye på situasjonen, sa Kommisjonens talsmann Michael Curtis ifølge nyhetsbyrået Reuters.

EU har tidligere truet med å trekke seg fra forpliktelser overfor Verdens Handelsorganisasjon (WTO) hvis et Deutsche Telekom-kjøp av VoiceStream skulle bli stanset av ny amerikansk lovgivning.

Finske Sonera går ut Den finske telekom-operatøren Sonera er blant de storaksjonærene som har sagt seg klare til å selge seg ut av VoiceStream til fordel for tyskerne. Verdien på den tyske eierandelen i VoiceStream ble i går anslått til 3,7 milliarder dollar, tilsvarende 32 milliarder kroner.

Deutsche Telekom-aksjen falt markert i verdi da avtalen med det amerikanske selskapet forelå. Fallet ble sett som et tegn på bekymring over at tyskerne har budt i meste laget for det fotfestet de er ute etter i USA. På den annen side het det i uttalelser fra analytikere at prisen var akseptabel, alt tatt i betraktning.

Kostbar inngangsbillett - Det er en høy pris. Men det er prisen for å komme inn, og Deutsche Telekom har ingen annen mulighet. De må gjøre dette, sa en London-basert analytiker.

Deutsche Telekom sa at selskapet venter å se VoiceStreams antall kunder vokse fra nå 2,3 til 4 millioner innen årsskiftet.

Noe av det som åpenbart har fristet tyskerne, er at VoiceStream har et tilnærmet nasjonalt nettverk i USA og at selskapet benytter europeisk GSM-standard for mobiltelefoni.

-------------



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Sep 28 2000 - 11:01:07 MET DST