Om_å_samarbeide

Mathias Bismo (bismo@online.no)
Thu, 23 Jul 98 18:12:30 PDT

Jeg har stor sans for det Lars Staurset gir uttrykk for her på forumet. Det viktige er ikke å finne ut hvem vi er uenige med og bare krangle rundt det - man må også finne ut hva man kan enes om. Og man må ikke glemme at noen ganger har de gærne folka de riktige svara og de riktige folka de gærne svara. Dette er grunnlag for et hvert samarbeid.

Selv har jeg samarbeidet med Telemark RV, fylkeslaget som på landsmøtet i 1995 foreslo å ikke la AKPere være med i RV. Jeg har endog vært RUs representant i fylkesstyret. Vi har hatt et fruktbart samarbeid, gjennom at vi har brukt RVerne til å bygge RU, mens vi selv har bidratt til å holde liv i RV. På tross at vi er uenige på mange punkter. Jeg tror for eksempel jeg er enig med KVJ på mange punkter jeg ikke er enig med flertallet i Telemark RV. Likevel har vi klart å samarbeide - fordi vi har gjort noe i praksis, og at praksisen har gitt begge parter nye impulser.

Regel #1 for alt arbeid utover sine egne rekker, er å stille seg åpen. I SOS Rasisme i forkant av landsmøtet i 1995, var nettopp dette hoivedsaken. Enkelte grupper, særlig IS, ønsket å gjøre SOS Rasisme til en organisasjon som sto for omtrent det samme som dem, slik de har gjort med Leauge Against Nazism i England, med påfølgende svekkelse. Sammenligner vi med Danmark, kan vi se at organisasjonen Aktive Motstandsfolk er ledet av en erklært kommunist (Frede Klitgård), men likevel har støtte langt utover Foreningen Oktobers rekker.

Skal for eksempel RV, eller KK-forum, bli et sted vi kan utvikle politikk og samarbeid, må vi fokusere på de felles kravene, og se om vi kan gjøre noe i forhold til det. Kommunister klarte fint å samarbeide med Senterpartifolk og kristelig-demokrater, ja endog konservative, i kampen mot EU. Og så skal det på venstresida råde så stor splittelse, på tross av at "det viktigste er vi enige om"?