RV: Kommunalkapitalisme bedre enn statskapitalisme!

From: Stein Erik Jonasson (ejonasso@online.no)
Date: Thu Apr 05 2001 - 23:07:30 MET DST

  • Next message: Sveinung Legard: "Seminar: Direkte Demokrati som alternativ"

    RV: Kommunalkapitalisme bedre enn statskapitalisme!

    RVs "antikapitalisme" antar stadig nye former: I dagens KK kan vi lese at RV er mot DNA, Sp og SVs forslag om å styrke Statkraft med 16 mia. kroner for å sette Statkraft i stand til å konkurrere om oppkjøp av lokale kraftselskaper.

    "Fylkene og kommunene må eie kraftverkene", sier partisekretær Finn Olav Rolijordet. Statkraft er ikke et godt alternativ "da det ikke finnes garantier for at det ikke blir solgt i framtida ... Det er blåøyd å tro på lovnader om at det ikke vil bli gjort noe med eierstrukturen i Statkraft".

    KK har rett i at kraftselskap fusjoneres og privatiseres i stor stil. Ved å motsette seg å styrke egenkapitalen i Statkraft viser RV at de mener staten skal være en dårlig eier; en profesjonell eier vil selvsagt ta stilling til selskapets kapitalbehov utfra dets forretningsmuligheter.

    Selv om Statkraft er 100% statlig eid må de likevel konkurrere på kapitalens prinsipper. Den viktigste forskjellen mellom et statsselskap og et børsnotert selskap er at statsselskapet kan styre virksomheten utfra langsiktige (bedrifts)økonomiske vurdering, fritatt for børsens kortsiktige svingninger. Generelt er staten en bedre kapitalist enn de private enkeltkapitalister.

    De lokale kraftselskapene er klare oppkjøpskandidater (det er derfor Statkraft trenger ny kapital) og en stor markedsaktør som Statkraft er trolig mer effektiv en lokale småselskaper. Hvorfor det er bedre at kraftselskapene er eid av kommuner og fylker fremfor Statkraft er en gåte. Mens Senterpartiet (i denne sak) er i stand til opptre som en rasjonell kapitalist, er RVs motstand mot statskapitalisme uforståelig. Er svaret at "small is beautiful"?

    Bergen 5. april 2001,

    Stein Erik Jonasson



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Apr 05 2001 - 23:12:11 MET DST