MISVISENDE OPPSLAG I KLASSEKAMPEN

From: Asgeir Bell (a.bell@online.no)
Date: Sun Mar 26 2000 - 21:15:17 MET DST

  • Next message: Erik Ness: "Re: Summerhill"

    Dette innlegget er sendt til KK:

    MISVISENDE OPPSLAG I KLASSEKAMPEN
    Av Jorun Gulbrandsen, leder i AKP

    Lørdag 25. mars hadde Klassekampen et oppslag om AKP og eierutvidelse i Klassekampen som var vinklet slik at det ble misvisende. AKPs standpunkt er i korthet slik:

    1. Klassekampen er inne i et avgjørende år. Salgsplanen, organisasjonen og budsjettet tar høyde for at avisa skal klare seg i år.

    2. Men litt lengre fram er situasjonen usikker på grunn av endra statlige rammevilkår. Derfor er det vårt ønske å skaffe kapital til avisa, som betyr å finne folk som er villige til å gå inn med penger.

    3. AKP har aldri vært noe hinder for noen som vil investere og eie. Faktisk er det ingen som har bedt om å komme inn! AKP reduserte sin aksjeeierandel fra 100 til 49,7 % på 9 år. AKP har tatt initiativ til å selge aksjer når Klassekampen har hatt behov for penger. Sist skjedde det våren 1998, da det ble solgt aksjer for 5,9 millioner kroner. Problemet har vært å finne flere som tar et økonomisk og organisatorisk ansvar for avisa. Dersom noen er villige til å gå inn med kapital, er det en ny og ønskelig situasjon.

    4. Det er medlemmene i AKP som til enhver tid skal avgjøre AKPs eierandel. Dersom vårt søk etter penger og ressurser kan komme ut med nye eierforhold, skal vi sørge for en raskest mulig partibehandling.

    På tross av Frode Rønnings korrekte gjengivelse av AKPs standpunkt inne i artikkelen, skriver Klassekampen i ingressen: "AKP har stilt seg negative til et forslag om dugnad til Klassekapmen. Det er igjen spørsmålet om eierskapet det står på". Dette, sammen med oppslagets overskrift "Startvansker for eierutvidelsen i Klassekampen", forteller leserne at AKP ikke er interessert i å finne flere eiere til avisa. (Nesten muntert er det å lese at AKP er mot dugnader. Det er dessverre for ofte bare vi som tar ansvar for dem ...) Alvorlig er det at AKP straks fikk henvendelser med spørsmål om dette oppslaget fra folk vi har snakket med om eierskap og som kom i tvil om samtalene hadde vært seriøse.

    I samråd med styrets leder har jeg som AKPs leder, gått helt åpent ut til organisasjoner og invitert til samtaler om penger i bytte med eierskap. Det har vært en udelt positiv opplevelse. Et mulig fagforeningsprosjekt vil vi komme tilbake til når det har mer kjøtt på beina. Organisasjonene kaller vi "spor A". "Spor B" er ennå ikke prøvd. Det handler om bedriftene.

    Styret i Klassekampen er styret for et aksjeselskap med tilhørende lover. Styrets makt handler om å ansette redaktør og daglig leder, og ansvaret for å drive avisa i økonomisk balanse i henhold til aksjeloven. Som hovedeier ville det være fullstendig uansvarlig å dele ut aksjer for å bli kortsiktig politisk populær i enkelte kretser. Aksjene i et AS er et svært viktig redskap for at bedriften skal å få inn penger. Det skal altså koste noe å være med å eie Klassekampen, - for Klassekampens skyld.

    AKP ønsker reelle forhandlinger. Erfaringsmessig er det slik at AKPs standpunkt fører til reelle forhandlinger. AKP spør: Hvis du hadde penger eller organisasjon som betyr penger: Hva er premissene du/dere stiller for å investere i Klassekampen? Styreplass? Andre typer innflytelse? Hva har du, og hva kan vi bytte med? Når vi har et klart forhandlingsresultat/krav å forholde oss til, blir behandlinga et utvida eierskap reell. Disse spørsmåla sendes herved videre til alle lesere. Ta raskt kontakt hvis dere har ideer, forslag, og egne muligheter. Jo mer konkret, jo bedre!

    _______________________________________
    Asgeir Bell, adr.:Lurabekken 23, 4315 Sandnes
    e-post: a.bell@online.no Tlf. Oslo: 22 989071,
    Sandnes : 51 677578 (også fax), mobil: 90055176



    This archive was generated by hypermail 2b29 : Sun Mar 26 2000 - 21:19:24 MET DST