RE: Hva mener Nygaard om PKK?

Lars Staurset (lars.staurset@it.statkart.no)
Fri, 3 May 1996 11:51:42 +-200

Arild Hansen stiller dette spørsmålet i KK-F 27.4. Han skriv m.a:

"I Papyrus-KK 15. april er Kristen Nygaard intervjuet, under tittelen Nygaard
etterlyser strategi, - dvs strategisk tenking på neisida. Et interessant
oppslag. Dels på grunn av Nygaards synspunkter. Dels fordi PKK klarte å
representere noe av det jeg fant mest oppsiktsvekkende helt på slutten,
bortgjemt i følgende formulering:
"Nygaard gjentok ellers sitt ønske om en ny riksdekkende dagsavis for
sentrum/venstre i norsk politikk, helst med Klassekampen som utgangspunkt""

No kan ikkje eg svare verken for Kristen Nygaard (KN) eller KK, og KN er vel ikkje med i KK-F. Derimot har eg lagt spørsmålet fram for Johs. Bae, som hadde laga reportasjen i samband med at KN var på eit møte i Møre og Romsdal NTEU. Johs. er journalist i avisa Fylket, og viser til det han skreiv der:

"På møtet i Molde røpet Nygård også at han nå er aktiv i en gruppe som vurderer mulighetene for en ny riksdekkende dagsavis for sentrum/venstre i norsk politikk. Deltakere i gruppen er blant andre Arne Haugestad og Sigurd Allern.
- Avisene på ja-sida preges, selv der de ønsker å være balansert, av ja-sidens verdensbilde og problemstillinger. Vi ønsker ikke en ren nei-avis, men en pluralistisk avis åpen for forskjellige meninger, men preget av nei-sidens virkelighetsoppfatning, sier Nygård.
Han mener det enkleste vil være å omforme Klassekampen til en slik avis, og antyder at den i så fall må skifte navn og endre redaksjonell linje. Nygård mener, forutsatt at man får med seg Klassekampens pressestøtte inn i prosjektet, at man kan få en slik avis på fote med en kapitaltilføring på 8-9 millioner kroner.
- Det må være enkeltmennesker og ikke organisasjoner som står bak dette, sier Nygård, som legger til at Klassekampens styre kjenner til initiativet.
- Vi har det hyggelig når vi snakker sammen, sier Nygård."

Så langt intervjuet, som vart sendt til KK saman med resten av reportasjen frå møtet, men vart sterkt forkorta av KK-redaksjonen. Grunnen til det skal ikkje eg spekulere over, men eg er ikkje i tvil om at ein mediavant person som KN veit kva han gjer når han uttalar seg til ein journalist.

Kva vi andre skal meine, er vel spørsmål om korleis vi ser på KK i dag, på realismen i ulike alternativ og kva venstresida kan vinne eller tape på eit slikt prosjekt. Verken KK eller andre aviser vil nokon gong bli "perfekte" for kvar av oss - vi har ulike interesser og meiningar, og må tillate at andre finn noko dei kjenner seg att i. Det bør vere god plass for ei dagsavis til venstre for Dagbladet, og den største "feilen" med KK i dag er at altfor få les ho. På den andre sida: kan eit breiare redaksjonelt grunnlag føre til at dei skarpe analysane blir utvatna?

Så vidt eg skjønar, er ikkje KK i noka akutt krise i dag. Dermed har vi tid til ein skikkeleg debatt om dette, medan KN samlar inn millionane.

Lars Staurset