Svenske ledere under lupa

From: Bjarne Naerum (bjarne@bo.online.no)
Date: Sat May 20 2000 - 10:38:07 MET DST


Jf. Johansens liste -- og tilhørende rimelige kommentarer -- her forleden.
Dette er fra dagens Aftenposten:

http://www.aftenposten.no/meninger/leder_morgen/d141317.htm

SVENSK LEDERLØNN
Importen til Norge fra Sverige er gjerne større enn trafikken den andre veien, men denne måneden har Sverige skaffet seg noe riktig norsk: en debatt om lederlønninger. Den følger de spor som vi trakk opp her i landet ved vårens lønnsoppgjør, med stort sett de samme argumenter og stort sett den samme forbløffende mangel på sosial antenne hos dem som er best betalt.

Diskusjonen ble utløst av nyheten om at sjefen for Skandia forsikring, Lars-Eric Petersson, har innkassert ca. 100 millioner kroner i lønn, bonus og opsjoner i løpet av de siste tre år. Fagforeningsledere har fremholdt at dette er mye, og at det kan forkludre lønnsforhandlingene senere i år. Petersson svarte i går at han ikke har stjålet noe, og at det er nødvendig å ha et lønnsnivå som ligner på det utenlandske. Ellers kan man ikke få kvalifiserte utenlandske ledere til Sverige når det trengs.

I dette argumentet ligger en anelse mer selvinnsikt enn den som enkelte norske toppledere har vist: De har hevdet at de må ha så høy lønn fordi man ellers risikerer at lederne, akkurat som fotballspillere, tar overgang til utenlandske selskaper. De utgjør en etterspurt gruppe, må vite.

Det svenske samfunnet er kommet seg gjennom vel 80 år med nesten ubrutt sosialdemokratisk styre uten at klasseskillet er blitt like utvisket som i Norge. Men heller ikke svenskene kjøper Peterssons argumenter. Den norske likhetstenkningen er ikke uten beslektede resonnementer i våre naboland, og røster fra "gølvet" har fått både politikere og LO til å gi sitt besyv med.
---------------

Bjarne Nærum



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:25:43 MET DST