SV: Fortsatt Nei til EU

From: Sonja Tinnesand (sonjadt@online.no)
Date: Mon Apr 24 2000 - 14:01:57 MET DST


Denne kommentaren min tar utgangspunkt i det T.A. skrev, bl.a.:
> Denne fant jeg på Aftenposten, blant "siste 100", men ikke med
> forsidehenvisning.
> http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d136034.htm
>
> Den ble heller ikke referert i Dagsrevyen i kveld, på tross av at den var
> kjent der i god tid, og ble lagt ut på NRK tekst-TV tidligere i dag. Hvor
> ble det av intervjuet med en ledende NEI-person? (jfr den røde løper for
> Jagland på lørdag da en meningsmåling hadde vist JA-flertall.)

...men er egentlig ikke en kommentar til det T.A. skriver :-)
Jeg sitter bare her og undres på hvorfor det er slik:
- når ett meningsmålingsfirma (Opinion) tar ei måling om folks holdninger til EU-medlemsskap for ei avis (tror jeg, eller var det et tv-selskap?) så er det flertall i folket for EU-medlemsskap; mens når et annet firma (Din Mening) tar måling om samme tema for en annen avis (Nationen) rett etter, så er det flertall i folket mot EU-medlemsskap.
Kan det ha noe med oppdragsgiver å gjøre? Nationen representerer vel nei-sida, mens den som Opinion målte for representerer ja-sida (antar jeg, de fleste media gjør jo det). Men hvorfor skulle folk svare forskjellig ut fra hvem som spurte?
Det jeg vil fram til er rett og slett å spørre om det ikke er flere enn meg som er litt skeptiske til meningsmålingsfirmaenes produkter? Særlig etter å ha lest reportasjene Dagens Næringsliv hadde om ScanFact en eller annen gang i løpet av det siste året (beklager dårlig kildehenv. her, men det var før DNs nettsider ble gratis).
Det virker jo (og NB: jeg sier _virker_ for dette er bare noe jeg kunne komme til å tro, ikke noe jeg vet / påstår er sånn) som om det er mulig å gå til et meningsmålingsselskap og be om et bestemt produkt, altså om et på forhånd gitt svar. "Nå trenger vi et kraftig Ja / et kraftig Nei fra folket, kan dere levere ett før deadline onsdag?".
Er det egentlig noen grunn til å se på slike meningsmålinger som noe annet enn en mulig framstilling av tendenser i befolkningen? Jeg tenker også på en av gårsdagens nyheter i NRK: en undersøkelse blant 4000 brukere av internett i USA, ble tolket til at alle som bruker internett mye er asosiale. "Hvis du sitter mer enn så og så mange timer foran PCen pr. uke, er du asosial". Nå er det mange år siden jeg fikk noen opplæring i statistikk og undersøkelsesmetodikk, men jeg vil nå påstå at dette er nyhetsformidling med samme substans som de artiklene i tabloidpressene som begynner med "Forskerne har nå funnet ut at..." eller "Amerikanske forskere har nå bevist at...".
Altså: tror vi virkelig på meningsmålinger og lignende, eller er det bare en del av underholdninga?

mvh
Sonja Tinnesand



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Aug 03 2000 - 10:25:32 MET DST