laksegalskap?

From: Karsten Johansen (kvjohans@online.no)
Date: Thu Jan 04 2001 - 21:15:45 MET


Etter meldingen (som jeg ikke fikk lagret) om at elg i Kanada har utviklet
"mad elk disease" kan man spørre seg hva som blir det neste. Ikke rart at
folk blir skeptiske.

Karsten Johansen

http://www.aftenposten.no/nyheter/okonomi/d182899.htm

Kugalskap skaper usikkerhet for laksesalget til Frankrike

Et norsk forbud mot kjøtt- og benmel vil være en fordel for laksesalget til
Frankrike, sier fiskeriutsending Anita Christiansen.

Aftenpostens korrespondent YNGVE HELLESTØL Paris

Ekportutvalget for fisk (EFF) har sendt ut erklæringer til 15 000 franske
kunder og salgssteder om at oppdrettslaksen ikke får fo^r basert på kjøtt-
eller benmel, forteller Anita Christiansen til Aftenposten.

Fiskeriutsendingen i det viktigste markedet for norsk oppdrettslaks - etter
Danmark - mener at problemene rundt kugalskap i Frankrike har skapt en
generell uro rundt matvaresikkerhet i landet.

- Folk har en forsiktig holdning til matvaresikkerhet, sier hun, og ønsker
seg et norsk lovforbud mot kjøtt- og benmelfo^r, slik EU-landene allerede
har vedtatt.

- Det vil være en fordel å få det lovfestet, slik at vi får en
myndighetsgaranti.

Hjelper lite Foreløpig har det norske salget av fersk laks til Frankrike
fått liten hjelp av frykten for å spise kjøtt. Folk er også opptatt av hva
oppdrettsfisken får i seg.

- Folk spør seg hva den inneholder, sier Erard Gilles i Gilles & Cie på det
hektiske og enorme fiskemarkedet Rungis utenfor Paris.

Han har solgt norsk laks i rundt 25 år.

- Salget er omtrent det samme som i fjor, sier han.

Andre forhandlere Aftenposten snakket med, sier at mange foretrekker skotsk
laks fordi den har sikret seg det franske kvalitetsmerket "label rouge".

Christiansen opplyser at flere norske aktører jobber med å skaffe seg det
samme kvalitetsstempelet.

- Det blir viktigere og viktigere, ikke minst fordi det fra 2002 blir påbudt
å merke laksen med om den er oppdrettslaks eller villaks, sier hun.

Fiskeriutsendingen sier samtidig at næringen ikke har villet forsøke å
utnytte frykten for å spise kjøtt gjennom ekstra kampanjer for å øke salget
av norsk laks.

Hittil i år har det norske laksesalget til Frankrike gått svakt tilbake, i
forhold til i fjor. Totalsalget til og med uke 50 var på 45 357 tonn til en
gjennomsnittspris på kr. 32,01 pr. kg, mot 46 152 tonn og en
gjennomsnittspris på kr. 28,48 pr. kg i samme periode i 1999. Det er en
volumnedgang på 1,7 prosent. Derimot har salget til Danmark, som
videreeksporterer mye, gått opp, opplyser Christiansen.

Kvalitet selger Mens totalsalget av fersk laks direkte til Frankrike står
omtrent på stedet hvil, kan luksus- og delikatessefirmaet Caviar Kaspia
fortelle om en kraftig økning i salget av norsk røkelaks i år.

- Vi har økt salget av røkelaks med 20 prosent etter at krisen med kugalskap
startet, sier salgsdirektør Jean Christophe Moll. Han understreker
viktigheten av kvalitet og at røykingen skjer på en tradisjonell og
anerkjent måte. 85 prosent av røkelaksen har norsk opprinnelse, mens 10
prosent er skotsk.

Moll sier at han merker lite til bekymringen for matvaresikkerhet når det
gjelder hans produkter.

Caviar Kaspia har rundt 300 store kunder blant hoteller, restauratører og
grossister, i tillegg til et stort innrykk av enkeltkunder nå like før jul i
butikkutsalget med adresse på den snobbete Place de la Madeleine midt i
Paris. Prisen på norsk oppdrettslaks i butikken er 300 franc pr. kilo,
tilsvarende ca. 370 kroner. Røkt villaks fra Nord-Norge går for 790 franc
pr. kilo, eller knappe 1000 kroner.



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 18 2001 - 10:59:43 MET