KK som nettavis

From: Anders Ericson (aericson@online.no)
Date: Thu Jan 06 2000 - 10:31:22 MET


Jeg tar meg tid til å kommentere én ting hos Anders Ekeland i denne omgangen:

Han skreiv i går: "Portaler vil ikke bli viktige når informasjonen på nettet blir strukturert - tematisk tagget - og ikke fritekst - mer om det seinere".

"Seinere" hos Ekeland må bety i et seinere innlegg, for jeg fant ikke mer i gårsdagens. Men jeg gidder ikke vente på det neste. Dette med startside, eller portal, som Ekeland bruker, er nettopp det sentrale punktet for meg. Jeg velger derfor å anta at han tenker på bruk av metadata (såkalt RDF - "Resource Description Framework") på en XML-plattform.

Hva er så dette? Metadata er som katalogen til et bibliotek (jamfør både de gamle kortkatalogene og de nye "kortene" i datakatalogene). Altså mer eller mindre kort(!)fatta data om og beskrivelser av det enkelte dokumentet eller boka, utvalgt og strukturert etter bestemte regler. Men i vårt tilfelle (verdensveven) legges de integrert i det enkelte nettdokumentet (uten at de er synlige for den jevne brukeren), og kan brukes til å søke i, alternativt til eller i kombinasjon med søk i hele teksten. I motsetning til de fleste bibliotekkataloger i dag, snakkes det vel også om å legge inn korte referater osv. som også blir søkbare.

Dette er vel og bra, og vil sikkert føre til forbedringer når det gjelder søking med søkemaskiner/roboter. Men det forutsetter både at noen gjør jobben med å analysere dokumentene og legge inn dataene og at reglene følges. Altså en stor pedagogisk og organisatorisk utfordring.

Det kommer flere tekniske forbedringer. XML innebærer blant annet tilgang til alle "åpne" underliggende filer på nettsteder, noe søkemaskinene har vekslende hell med i dag. Og søkemaskinene vil også utvikles videre. Så vi vil sikkert om få år kunne føle oss tryggere på at vi finner det vi leiter etter - hvis vi er ute etter noe helt spesifikt, for eksempel et sitat eller et konkret dokument. Ved hjelp av søkemaskiner.

Vi kan sikkert lettere finne NOE om det meste (forutsatt at noen har lagt ut noe om det på Nettet…). Men vi har ikke dermed noen garanti for KVALITET!

Det er nettopp kvaliteten som aktualiserer en pekerkatalog på den framtidige KK-startsida. Det hjelper lite med treff, evt. mange treff, hvis man er utrygg på hvor man egentlig er havna og på holdbarheten til informasjonen. Velordna og omfattende, men selektive pekerkataloger, der man kan lese innholds- og kvalitetsvurderinger av sider man ikke kjenner, skrevet av redaksjoner man stoler på, vil være en viktig type nettverktøy i overskuelig framtid.

For øvrig: Ekeland forsto meg (eller var det Nærum?) sånn at vi nærmest ønska å bli kvitt papir-KK med det samme. Jeg for min del mener bare at KK må begynne å utrede disse spørsmåla straks. Se på hva det vil koste, se på inntektsmuligheter og finansiering, og på hva man får igjen. (Sannsynligvis: økt bruk av det redaksjonelle stoffet = flere gode tanker ut til flere) Skaffe seg løpende kompetanse på alt dette. For før eller seinere dukker dilemmaet opp med full tyngde.

Hilsen Anders E(ricson)



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:52 MET