Re: tall fra Kosovos dødsmarker

From: Øistein Haugsten Holen (o.h.holen@bio.uio.no)
Date: Wed Nov 10 1999 - 17:20:39 MET


At 03:03 PM 11/10/99 +0100, Trond Andresen wrote:
>Jeg minner om at det er et poeng som ikke berøres av om antall drepte
>Kosovarer er 10000 eller 2000: Spørsmålet om permanent fordriving av 1.8
>milloner mennesker (som Milosevic etc. prøvde seg på), eller repatriering av disse.
>De er nå repatriert. Kosovo-albanerne ungikk samme skjebne som palestinerne,
>det kommer man ikke utenom. Dette er et poeng som forties av de
>som nå prøver å gjøre tallet på drepte til det avgjørende kriterium i
>debatten på dette stadiet.

NATO gikk til krig med den begrunnelse at serberne ikke undertegna Rambouillet, ikke at det var en flyktningekatastrofe på gang. Etter kampene sommeren og våren 1998 ble riktignok hundretusener av kosovoalbanere drevet på flukt. Men etter at OSSE gikk inn i Kosovo om høsten vendte mange av disse tilbake, og flyktningestrømmen stoppet opp. OSSE hadde situasjonen under relativ god kontroll tidlig i år, og flyktningesituasjonen var ikke akutt. (Det ene unntaket er den omstridte Racak-massakren). Dette hevdes både i tyske etterretningsrapporter og fra OSSE-observatører. Det er ennå ikke dokumentert eller sannsynliggjort at det har eksistert en serbisk plan om å fordrive alle kosovoalbanere fra Kosovo, tross alt snakk om "Operation Horseshoe".
http://www.zmag.org/crisescurevts/germandocs.htm
http://www.zmag.org/crisescurevts/germandocsmore.htm
http://home.sol.no/~antikrig/brev/08.html#3

Hadde OSSE forblitt i Kosovo, fortrinnsvis med flere observatører, og hadde bombingen vært unngått, ville sannsynligvis kosovoalbanerne også ha forblitt i Kosovo. Ingenting tyder på noe annet. Vesten kunne i tillegg bidratt på mange måter for å bringe ekstra stabilitet til regionen, med større troverdighet enn i dag.

Kosovoalbanerne har ikke blitt repatriert på grunn av bombene. Bombene bidro til å skape en situasjon der kosovoalbanerne delvis flyktet og delvis ble drevet ut.

Da OSSE ble trukket ut protesterte det serbiske parlamentet mot det, fordi det var klart at dette egentlig innebar krig.
http://www.serbia-info.com/news/1999-04/19/11076.html
I vesten ble begivenheten først framstilt som om serberne nærmest kastet ut OSSE. Senere ble det stille om dette her hjemme.

Da bombingen startet, fikk NATO imidlertid snart nye argumenter. De fokuserte stadig mer på "folkemord" (som idag ikke ser ut til å ha funnet sted), og etnisk rensning som skjedde etter at bombinga startet. Bombing kan alene skape enorme flyktningeproblemer. Mange påpekte dette, og derfor var det ikke like lett for NATO å bruke fordriving av mennesker som eneste argument for å fortsette krigen. Derfor forsøkte man på den ene siden å sannsynliggjøre at fordrivinga ville ha skjedd uavhengig av bombinga ("Operation Horseshoe"). På den andre sida fikk argumentet om "folkemord" og rapporter om tortur og overgrep etterhvert en mer sentral rolle i nyhetene, og dokumentasjonen var hovedsaklig intervjuer med flyktninger. Anslagene over drepte var, som sagt i tråden "tall fra Kosovos dødsmarker", sannsynligvis groteske overdrivelser.

Vi fikk via pressa servert marerittaktige nyheter om kosovoalbanere som ble samlet inn på en stor stadion, om andre som ble destruert i hopetall i en gruve, osv. Mediadekningen av dette var enorm. Dette bildet har i ettertid vist seg å ikke stemme, men forblir nå nærmest ukommentert i media.

Siden det nå i ettertid virker lite sannsynlig at et folkemord har funnet sted, tross alle beskrivelsene av dette fra kosovoalbanske flyktninger under konflikten, så må vi jo lure på hvordan dette kan ha seg. Mange flyktninger har sikkert gjenfortalt rykter. En annen nærliggende forklaring er at UCK har hatt en bevisst strategi for å påvirke media - det virker opplagt en gerilja med en politisk agenda vil ta i bruk slike midler.

Det er helt klart at serberne har gjort grove overgrep i Kosovo, både før og under krigen. Poenget mitt er ikke at Milosevic har rett, og at serberne er uskyldige. Milosevics regime bærer mye av ansvaret for den etniske rensinga i det tidligere Jugoslavia. Men omfanget av overgrepene og drapene i Kosovo fra serbisk side ble opplagt overdrevet for å skape oppslutning om NATOs krig, en krig som ikke var en fornuftig løsning, og som skapte mer problemer på Balkan enn den løste. Dette er også poenget i artikkelen fra "World Socialist Web Site".

>Jeg minner om at antallet drepte palestinere i
>1948 ikke var svært mange. Men resultatet av fordrivinga for det palestinske
>folk, var forferdelig.
>
>Og - for de som nå griper til tastaturet - man kan ikke bruke de 200000
>fordrevne serberne fra kosovo som motargument uten da også å gå inn på
>rekkefølgen av begivenhetene og de ti årene siden 1989.

Man kan heller ikke bruke den enorme flyktningekatastrofen som oppsto etter bombingen som argument for bombing, uten å gå inn på rekkefølgen av disse.

Det var mange bedre alternativer for å løse denne konflikten, helt fram til krigen startet, men kun krig ville gi USA kontroll på Balkan. Et alternativt forslag, fra fredsforskere i Transcend:
http://www.transnational.org/features/solvproposals.html

Bombetilhengere sier også stadig at man må gå tilbake til 1989 for å forstå konflikten. Hvorfor ikke tidligere? Historien starter ikke i 1989, selv om undertrykkelsen av kosovoalbanere økte da i og med at Kosovo mistet republikkstatusen dette året. Amerikanske aviser fortalte på 80-tallet en helt annen historie om Kosovo, om serbere som ble forfulgt av kosovoalbanere, og om serbere som ble drevet ut av Kosovo. Dette kan selvfølgelig også være en helt ensidig dekning av konflikten, noe amerikanerne er så gode til, men det er vel uansett verdt å få det med seg.
http://www.emperors-clothes.com/articles/benworks/1980news.html

Øistein Holen



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:36 MET