Farvel til RV - Nytt fra Moss

From: Anders Ericson (aericson@online.no)
Date: Fri Oct 01 1999 - 18:49:16 MET DST


Farvel til RV - Nytt fra Moss

Mathias Bismo etterlyser noen Mossekråker som kan si noe spesifikt om Frp i Moss. Her kommer derfor ei oppsummering/pressemelding vi akkurat har sendt lokalavisene i Moss. Den blir sjølsagt litt mosseintern, men det burde bl.a. gå fram en del av det som etterspørres.
Beklager at jeg ikke var raskere ute. Jeg er av dem som aldri har blitt medlem av kk-forum (før nå) fordi jeg får mer enn nok epost som det er.
For øvrig - til det måtte være en trøst for: Det blei ingen avtale mellom RV og Frp. Frp snudde, gikk tilbake til de borgerlige og vi sitter fortsatt med Høyreordfører. Og privatiseringa vil fortsette.
Her er pressemeldinga:

DET VILLE RITTET ER OVER

Den siste halvannen uka i Moss har vært spesiell. Aldri har så mange politikere vært så aktive og aldri har avisene skrevet så mye om det politiske spillet – men med så lite politisk innhold.
I det ville rittet etter taburettene fikk RV anledning til å henge seg på et overraskende fellesutbrudd mellom to lag. Det var etter at outsiderne SV og Krf på hver sin måte i flere dager hadde bremset ned hovedfeltet. Da AP og Frps utbrudd var et faktum så vi en mulighet til få gjennom den etter vår mening viktigste lokalpolitiske enkeltsaken – kampen mot fortsatt privatisering. En sak som også har rikspolitisk betydning og oppmerksomhet ettersom Høyre og Frp viser til Moss som foregangskommune på området.
Utbruddet fra Frp og AP endte i en velt like før mål fordi Frp-rytterne ikke hadde diskutert veivalget skikkelig på forhånd. Denne velten kan i ettertid ha sine avslørende og underholdende sider, men i hovedsak beklager vi det, for vår deltakelse i utbruddet var seriøst ment. Våre forhandlere inngikk en i hovedsak valgteknisk intensjonsavtale med de to andre partienes forhandlere, som inneholdt bare to politiske punkter. Det ene var helt ukontroversielt og gikk på prioritering av sjukehjem og ungdomsskoler. Det andre var ensidig til RVs, APs, fagbevegelsens og vanlige mossingers fordel og gikk imot videre privatisering.
Vi vil her offentliggjøre ordlyden i dette avsnittet:
”Partene forplikter seg til at nye virksomheter og virksomheter som i dag dekkes opp av kommunalt ansatte ikke skal konkuranseutsettes i 4-årsperioden. Nåværende konkurranseutsatte virksomheter skal grundig evalueres før nye avtaler inngås”.
Vi presiserer at avtalen ikke innebar enighet om effektiviseringstiltak, slik et intervju med Ulf Leirstein i Klassekampen kan gi inntrykk av.
Vi leser i Moss Avis i dag at ordfører Kant tviler på om det i det hele tatt har eksistert noen skriftlig avtale mellom AP, Frp og RV. For å bekrefte dette og for å unngå eventuelle spekulasjoner om øvrig innhold som ikke måtte tåle dagens lys, leverer vi i dag en kopi av avtalen til begge avisredaksjonene.
At vi inngikk en intensjonsavtale med bl.a. Frp har vi fått uvanlig grov kjeft for, ikke minst fra de som står oss nærmest ideologisk. SV kan tillate seg å være ”reine og røde” utfra deres sterke stilling etter valget. De får minst en plass i hvert hovedutvalg uansett. Men er egentlig Frp i Moss så mye verre enn Høyre, som SV vurderte å alliere seg med? Høyre er minst like privatiseringskåte. De er de moderne storinvestorenes klart viktigste garantist i Moss, noe de vel må ha fått kontante påminnelser om i denne prosessen? Og de har nok av politisk uryddighet på samvittigheten etter bare fire år ved makta.
Samtidig mener vi det er viktig å skille mellom Frp som politisk bevegelse og Frp lokalt. Og mellom Frp og Frp. Moss Frp har tross alt satt Hedstrømfløyen ”på gangen”.
Kan hende var det naivt av oss å tro at Frp ville stå løpet. Men hvordan går det med privatiseringa nå? Og hvordan ville det gått med alliansen ”Alle mot Frp”, som det var sterke planer om? Er det mindre naivt å stole på Krf og Venstre enn på Frp når det gjelder privatiseringspause? De har vært ihuga privatisører i fire år, inntil forrige helg.
Frp gir offisielt RV skylda for velten like før mål. Det er større grunn til å tro på deres bystyremedlem Harald Vilster når han til Moss Dagblad i dag sier at ”det er klart vi måtte ta det som ga mest uttelling”. Vi innrømmer også at det var urutinert å si ja takk til invitasjon til møtet mellom de andre partiene etter at vi hadde skrevet under intensjonsavtalen. Men vi presiserte for blant annet Ørnulf Hansen fra Høyre at vi ikke kom for å forhandle, bare for å bli informert. Og vi orienterte AP på forhånd. Frps forhandlingsleder fikk vi dessverre ikke tak i. For han satt allerede på det avgjørende møtet med sine gamle venner.
Medlemsmøtet i RV torsdag kveld ga RVs ledelse og forhandlingsgruppe full støtte for sitt forsøk på å demme opp og snu privatiseringa gjennom den nå bare historisk interessante intensjonsavtalen (13 mot 1 stemme).
I denne prosessen har RV fra forskjellige konstellasjoner fått tilbud om både varaordfører og lederskap i hovedutvalg. Men vi er ikke primært ute etter sånne ”bein”. Gjennom perioden som har gått har det derimot vært viktig for oss – og for den politiske debatten i politiske organer, og for byen – at vi har vært representert i hovedutvalg. De neste par ukene vil det avklares hva slags formelle posisjoner vi får i den kommende perioden, men vi lover uansett å bli enda mer plagsomme urokråker for det høyredynastiet som nå dessverre befester sin stilling i Moss.

Moss, 1. oktober 1999

Bjørn Aslaksen Grønna, RVs bystyremedlem i Moss
Anders Ericson, leder av Moss og omegn RV



This archive was generated by hypermail 2b29 : Thu Jan 13 2000 - 15:17:20 MET